U Crljencu obeleženo 23 godine od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

U Crljencu obeleženo 23 godine od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

Foto: Urban City // A.K. // arhiva

U sredu, 1. juna u Crljencu je obeleženo 23 godine od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Povodom godišnjice pogibije, položeni su venci na njegov grob u Crljencu, njegovom rodnom mestu.

Vence je položilo opštinsko rukovodstvo opštine Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, kao i porodica i mnogobrojni prijatelji.

“Ljudi umiru nekoliko puta. Kada im telo umre. Kada umru njihova dela. Kada ih zaborave. General Ljubiša Veličković nastavlja da živi u svojim delima, u svojoj deci i u našim srcima. Večna mu slava”, rekao je između ostalog Mališa Antonijević.

Antonijević je po polaganju venaca pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast poginulom generalu.

Ljubiša Veličković rođen je 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

KOMENTARIŠI