U Crljencu obeleženo 25 godina od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

U Crljencu obeleženo 25 godina od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

Foto: Urban City // A.K. // arhiva

Danas, 1. juna u Crljencu je obeleženo 25 godina od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

Povodom godišnjice pogibije, položeni su venci na njegov grob u Crljencu, njegovom rodnom mestu.

Vence je položilo opštinsko rukovodstvo opštine Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, kao i porodica i mnogobrojni prijatelji.

Antonijević je po polaganju venaca pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast poginulom generalu.

Predsednik opštine Malo Crniće je između ostalog rekao da svaki put kada se pomene Crljenac, pomenuto je ime generala jer po tome se pamti čovek koji je odavno odrastao u tom mestu, više puta odlazio, ali se uvek vraćao.

“Ako ste ostavili trag bili ste vredni življenja, ako su vas zapamtili znači da ste vredeli, ali ako vas ne zaborave, onda ste ušli u legendu i upravo je to uspeo General Ljubiša Veličković“, napisao je Antonijević na svom profilu na Fejsbuku.

Ljubiša Veličković rođen je 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

KOMENTARIŠI