U Drmnu beba više nego rude

U Drmnu beba više nego rude

Foto: Urban City / B.P. / Ilustracija

Rudarsko selo nadomak Požarevca primamljivo za mlade. Lane na svet došlo 11 mališana, a u prvoj polovini 2019. – sedmoro.

Selo Drmno kod Požarevca godinama je poznato po površinskom ugljenokopu koji je po njemu dobio ime, a poslednjih godina i po velikom broju novorođenčadi. I dok je u mnogim selima u Srbiji, iz godine u godinu, sve manje stanovnika, zbog čega im bukvalno preti nestajanje, u ovom, rudarskom – situacija je sasvim drugačija, žamor dece čuje se na svakom koraku. Samo u prvih pola godine – rođeno je sedam beba!

Predsednik ovdašnje mesne zajednice, naš domaćin – Dragan Ivić, i sam otac dvoje mališana, povratnik iz Beča, kaže da su mladi već dugo zaštitni znak sela, a izgleda da će tako biti i ubuduće.

– Prošle godine u Drmnu se rodilo 11 beba, devet devojčica i dva dečaka. Time smo nadmašili susedna sela Bradarac, Bubušinac i Maljurevac, u kojima je sve zajedno rođeno tek sedmoro dece. Ove godine Drmno je bogatije za još sedmoro malih stanovnika, a do kraja godine očekujemo ih još troje. U svakom slučaju, u poslednjih pet godina rodi nam se u proseku desetak beba godišnje – kaže Dragan.

Nekada su iz Drmna meštani odlazili u inostranstvo, ali ta praksa je ukinuta. Mladi se odlučuju da ostanu u rodnom selu, jer imaju dobar standard i perspektivu. Većina radi na kopovima, u termoelektrani ili u preduzećima koja su ranije izdvojena iz EPS-a. Radna mesta obezbeđena su zahvaljujući eksproprijaciji zemljišta, jer je ono uzimano za napredovanje kopa.

U ataru Drmna ranije je bilo čak 1.800 hektara oranica, a danas ih ima svega stotinak, upravo zbog širenja kopa. Zbog toga je sve manje onih koji obrađuju zemlju, a sve više zaposlenih u EPS-u.

– Osim solidnog standarda, imamo i uređeno selo. Obezbeđena nam je i izradnju toplovoda i vodovoda, a samo prošle godine EPS je u infrastrukturu uložio 54 miliona dinara – kaže Dragan.

U Drmnu ulažu i u kulturu i sport, pa su preduzeli korake i u tom pravcu. U rad kulturno-umetničkog društva uključeno je oko 60 najmlađih stanovnika ovog sela, a aktivni su i u FK Sloga.

– Imamo mnogo ideja za unapređenje sela. Jedna od njih je i otvaranje vrtića, ali ne samo za našu decu. Pošto u Požarevcu nedostaju mesta u obdaništima, pokrenućemo inicijativu da im ovde obezbedimo smeštaj – najavljuje Ivić za Novosti.

KINEZI

Pre šest godina u Drmnu je pokrenuta međunarodna “Smotra folklora”, koja okuplja igrače iz zemlje i okruženja. Ove godine održana je u okviru raznovrsnog letnjeg progama, koji je trajao od 10. do 28. avgusta. Radnici iz Kine, koji rade na gradnji bloka B3 u Drmnu, redovno su sponzori ove manifestacije, a ove godine po prvi put su bili i učesnici programa.

KOMENTARIŠI