U drugom kvartalu 2017. zabeležen je najveći broj zaposlenih – 2.881.000, i najmanji broj nezaposlenih – 384.100 u periodu 2014–2017, za koji postoji uporediva serija podataka iz Ankete o radnoj snazi, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Zbog toga su i stope aktivnosti – 54,5 odsto, i zaposlenosti – 48,1 odsto, najviše.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, koja važi za najobuhvatniji i jedini međunarodno uporedivi instrument za praćenje kretanja na tržištu rada, stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom tromesečju ove godine iznosila je 11,8 odsto, i najniža je u posmatranom trogodišnjem periodu.

U poređenju sa prvim tromesečjem 2017, u drugom je zabeleženo znatno smanjenje neaktivnog stanovništva – 167.000. Istovremeno je broj nezaposlenih smanjen za 68.800 u korist zaposlenosti, koja je povećana za 228.800. Od toga je 95.000 novozaposlenih u takozvanom formalnom sektoru (prijavljeni, plaćaju porez na zaradu i doprinose), a 133.800 u neformalnom sektoru .

Više od polovine novozaposlenih u drugom tromesečju zaposlenje je pronašlo u poljoprivrednim delatnostima, napominje se u saopštenju zvanične statistike. Zaposlenost je povećana isključivo kod osoba sa nižim i srednjim obrazovanjem, dok je broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjen. Neformalna zaposlenost se nije bitno menjala u odnosu na isti period prošle godine.

Polovinu novozaposlenih u periodu drugi kvartal 2016 – drugi kvartal 2017. čine osobe starije od 55 godina, dok je nezaposlenost u najvećoj meri smanjena u kategoriji 35–54 godine starosti, za 57.500 osoba, što se odrazilo na povećanje zaposlenosti u toj starosnoj kategoriji.

U istom periodu stopa nezaposlenosti kod najmlađe radno sposobne populacije, uzrasta od 15 do 24 godine, smanjena je 7,3 procentna poena, ali ne kao posledica povećanja zaposlenosti, već usled smanjenja ukupne populacije ovog uzrasta, što je rezultiralo opadanjem broja nezaposlenih. Udeo mladih koji niti rade, niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja u ukupnoj populaciji uzrasta od 15 do 24 godine manji je 1,9 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine i sada iznosi 15,3 odsto.

Iz Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da, za razliku od ankete, koja beleži veliki rast zaposlenosti, kako u odnosu na prethodni kvartal, tako i u odnosu na isti kvartal prethodne godine, Centralni registar osnovnog socijalnog osiguranja (CROSO) pokazuje dosta umereniji rast zaposlenosti u ovom periodu. Razlika potiče, između ostalog, otuda što definicija formalne zaposlenosti iz ankete podrazumeva postojanje pismenog ili usmenog ugovora o radu između poslodavca i zaposlenog, ali ne i ostvarivanje prava zaposlenog na zdravstveno osiguranje. Prema „strogoj” definiciji formalne zaposlenosti iz ankete, koja pored ugovora o radu podrazumeva i obavezno zdravstveno osiguranje zaposlenog, i samim tim bolje odgovara definiciji registrovane zaposlenosti iz CROSO, broj formalno zaposlenih u drugom kvartalu 2017. godine iznosi 2.023.400, što je 219.600 manje od broja formalno zaposlenih, koji se redovno objavljuje u anketi.

KOMENTARIŠI