U Galeriji savremene umetnosti 24.3.2022.g. otvorena je izložba „Akvizicije 2020 – 2021. Narodnog muzeja u Požarevcu“.

Autori izložbe su: Danica Đokić, muzejski savetnik-etnolog, Dragan Jacanović, viši kustos-arheolog, Teodora Branković, viši kustos-arheolog i Marina Radosavljević, viši kustos-istoričar umetnosti.
Izložbu je otvorio Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalna pitanja i društvene delatnosti koji je naglasio da će Grad Požarevac podržati Narodni muzej i u budućim projektima koji se tiču afirmacije kulture u našem gradu.

Na početku otvaranja izložbe posetiocima se obratila Danica Đokić, muzejski savetnik-etnolog koja je kazala: „Etnološko odeljenje Narodnog muzeja Požarevac obogaćeno je u 2021. godini vrednim poklonima i otkupima požarevačkih porodica. Među njima se ističe legat g-dina Mihajla Zdravkovića, potom poklon g-đe Svetlane Orlov, otkup i poklon g-đe Smilje Elezović i poklon g-đice Milene Smiljković iz Požarevca. U septembru 2021. godine, g-din Mihajlo Zdravković iz Beograda poklonio je značajnu zbirku, legat, koja se odnosi na istoriju njegove porodice dugu skoro 150 godina. Legat čine zbirke dokumentarne građe, fotografija, publikacija, ordenja, ličnih predmeta, nameštaja i pokućstva, koje je krasilo kuće Jovana Jeličića, rodonačelnika porodice Jeličić i Zdravković, i njegovih potomaka.

Značajan poklon muzeju dala je g-đa Svetlana Orlov, profesorka Stomatološkog fakulteta u Nišu, ćerka Georgija Orlova, profesora Požarevačke gimnazije i prvog kustosa Braničevskog muzeja. Braničevski muzej osnovalo je, 1942. godine, Ministarstvo prosvete kao posebnu instituciju, odvojenu od gimnazije u okviru koje je do tada funkcionisao. Ovaj muzej je, nakon oslobođenja, prerastao u Narodni muzej. Svetlana Orlov je poklonila Singer mašinu i jednu peć. Ovi predmeti ilustruju stambenu kulturu i život još jedne građanske, intelektualne i trgovačke porodice, značajne za kulturnu istoriju Požarevca, kao i istoriju samog Narodnog muzeja Požarevac. Osim toga, poklonila je i fotografije crkve u Glini i kolektiva gimnazije u Glini, gde je bilo prvo radno mesto Georgija Orlova po njegovoj emigraciji iz Rusije.

Od porodice Elezović, potomaka Mihajla Miladinovića, profesora i direktora Požarevačke gimnazije,otkupljeni su predmeti koji ukazuju na duh i estetiku negovanu u požarevačkim kućama krajem 19. i početkom 20. veka. Radi se o pokućstvu izuzetne lepote – bokalu i čašama od kobaltnog stakla ručno oslikane, izrađene u Jagodinskoj fabrici stakla krajem 19. veka, porcelanskom servisu za ručavanje uvezen iz Češke početkom 20. veka, luster u art deko stilu, goblen i dve komode s početka 20. veka. Osim toga, Smilja Elezović je poklonila fotografije Mihajla Miladinovića i njegove porodice koje koje čuvaju uspomene bitne za sagledavanje identiteta jednog grada i ljudi koji su u njemu živeli ostavljajući dubok trag na njegovu kulturu. Milena Smiljanić je, i ovog puta, poklonila muzeju rukavice, koje je plela njena majka, što upotpunjuje sliku jednog grada u kome se stalno dešavaju procesi migracija i doseljavanja porodica koje su izabrale da tu žive i tako stvaraju novi puls grada, jer svi su nekada, od nekud došli u ovaj grad. Na nama je da taj puls čuvamo i negujemo.“

Posetiocima se zatim obratila Marina Radosavljević, viši kustos- istoričar umetnosti koja je govorila o istorijsko umetničkoj zbirci: „Istorijsko-umetnička zbirka u protekle dve godine obogatila svoj fond u vidu petnaest dela iz slikarske i grafičke oblasti – slike, grafike, radovi na papiru, radovi rađeni kombinovanom tehnikom. Dela su ušla u zbirku kao poklon i to najviše posle održanih samostalnih izložbi umetnika, kao poklon pojedinaca, ali treba napomenuti i dva značajna otkupa u vidu četiri rada akademskog slikara i scenografa Save Rajkovića, umetnika rođenog u Požarevcu, koje je nabavljeno uz pomoć Grada Požarevca i dela vajara Zdravka Joksimovića koje je otkupljeno na konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

Istorijsko-umetnička zbirka poslednje dve godine obogaćena je slikama rađenih tehnikama ulja ili akril na platnu, među kojima se izdvaja i jedna ikona rađena tradicionalnom tehnikom jajčane tempere na drvetu. Slike su poklon posle samostalnih izložbi afirmisanih umetnika Snežane Vujović Nikolić, Tatjane Pirović, Zdravka Vučinića, Vladana Ranđelovića i umetnika mlađe generacije Milana Aleksića i Minje Poljak. Među poklonjenim slikama nalazi se i delo umetnice iz Požarevca Violete Marković.

Od radova na papiru rađenim različitim tenikama, od crteža ugljenom, akvarela, ulja i tempere na kartonu, izdvaja se otkup četiri dela slikara i scenografa Save Rajkovića, savremenika Milene Pavlović Barili, koji je potpomogao Grad Požarevac. Što se grafičke discipline tiče, istorijsko-umetnička zbirka je obogaćena poklonom udruženja Art distrikt iz Požarevca – plakatom čije idejno rešenje donosi makedonski umetnik dizajner, Zoran Kardula, i grafičkom mapom umetnika starije generacije Miodraga Đilasa, poklon Snežane Podunavac iz Požarevca. Predstavljenim poklonima i otkupima likovnih dela vodilo se računa o razvijanju vizuelne kulture kroz praćenje rada formiranih i već afirmisanih umetnika, pružanju podrške mladim umetnicima kao i afirmaciji lokalnih stvaralaca.“

Teodora Branković, viši kustos- arheolog govorila je o arheološkoj zbirci:

„U periodu 2020-2021. god. praistorijska, antička i srednjovekovna zbirka Narodnog muzeja Požarevac obogaćene su putem poklona znatnim brojem predmeta. Predmeti potiču sa lokaliteta: Kalište- lokalitet Grad; Stari Kostolac, lokalitet Na kamenju: Bratinac, lokalitet Dolovi-Dagotina; Trnjane, lokaliteti Ad Nonum i Stig ; Požarevac, lokalitet Minine vode; Boževac, lokalitet Divan; Brusar, lokalitet Korenica; Šetonje, lokalitet Vrbovac. Praistorijska zbirka obogaćena je keltskim kopljem i umbom sa štita, izrađenim od gvožđa, kao i izuzetnim nalazom kremenog bodeža. Među nalazima iz antičkog perioda nalazi se veliki broj fibula, različitih tipova i stepena očuvanosti, šestar, aplike, privesci, olovno ogledalo, rimski bronzani novac, bravice, pređice. Izuzetan nalaz predstavlja nalaz šestara iz Bratinca, kao i olovna aplika miša iz Kostolaca.“

Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković govorio je o značaju otkupa i poklona koji su doprineli obogaćivanju zbirki Narodnog muzeja i zahvalio se prisutnim darodavcima kojima je uručio prigodne zahvalnice.

Izložba je otvorena za posetioce do 28. aprila. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI