Foto: Pixabay // Ilustracija

Cena dizela je povećana zbog njegovog manjka na svetskom tržištu, pre svega, usled smanjenog snabdevanja iz Rusije.

Evrodizel se od petka u 15 časova do petka 1. aprila u isto vreme prodaje po ceni od 198 dinara za litar, što je za 11 dinara više, dok je motorni benzin evropremijum BMB 95 zadržao cenu od prethodnog petka od 176,05 dinara za litar.

Ministarstvo energetike je tim povodom saopštilo da maksimalne maloprodajne cene prate kretanja na berzama i da je država učinila sve da zaštiti domaće kupce.

Kako je navedeno, maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni.

Cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast, a trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina, objašnjavaju iz ministarstva.

Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte.

To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije što utiče na rast cena ovog goriva.

S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno.

Prošle nedelje je situacija bila drugačija i došlo je do kratkotrajnog zaustavljanja rasta cena barela nafte i čak i pada u jednom momentu, što se kratko zadržalo i odrazilo na maksimalne cene benzina i dizela u Srbiji koje su objavljene prošle nedelje.

Snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji je stabilno, obezbeđene su dovoljne količine energenata, a država je donela i mere kojima se ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište, poručuju iz Ministarstva energetike.

U tom cilju smanjene su akcize na gorivo i doneta Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte.

KOMENTARIŠI