Foto: Urban City // B.P.

 U igri za novog premijera Srbije, prema saznanjima medija, nalaze se četiri imena.

To su, kako pišu Novosti, aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako piše taj beogradski list, najmanje šanse da “pobedi” u ovoj grupi ima Vesić, dok se najbolje kotira Mali.

Iako je slogan Socijalističke partije Srbije na izborima 3. aprila bio “Ivica Dačić – premijer Srbije”, male su šanse da se ovo predviđanje i ostvari i da aktuelni predsednik parlamenta u novoj raspodeli karata šefuje u Nemanjinoj 11.

Ipak, do konačne odluke o tome kome koga će predsednik Aleksandar Vučić izabrati za mandatara ostalo je dosta vremena, ali je izvesno da će ime za najvišu poziciju dati Srpska napredna stranka, kao najveća partija pobedničke koalicije “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

Tačan datum za završetak izbornog procesa za parlament, koji je započeo glasanjem 3. aprila, i dalje se ne zna jer se čeka se rasplet oko ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Izborna komisija je odlučila da već jednom ponovljeno glasanje 28. aprila – poništi, a na osnovu prigovora socijalista da je jedan birač glasao, iako nije imao ličnu kartu ni pasoš. Sada se čeka odluka Upravnog suda o stavu RIK.

Pod pretpostavkom da se do kraja maja opet organizuje glasanje i proglase konačni rezultati, parlament bi morao biti konstituisan do kraja juna. Od tada treba da počne zakonski rok od 90 dana za formiranje novog tima u Nemanjinoj 11. Po ovom redu vožnje, predsednik Vlade i ministri morali bi biti izabrani najkasnije do početka oktobra.

Ako je suditi po ranijim izjavama predsednika Vučića, karte u Vladi će biti promešane, te se očekuje da dobar deo trenutnih ministara neće obnoviti mandat. U Vladi će svakako biti i novih lica, koja su javnosti nepoznata, ali su uspešni u poslovima kojima se bave. Vučić je u više navrata isticao da će Vlada biti prosrpska, a ne proevropska ni proruska.

KOMENTARIŠI