U Kasidolu održane konjičke trke i izložba sitnih životinja

U Kasidolu održane konjičke trke i izložba sitnih životinja

Ha hipodromu u Kasidolu održan je prvi trkački dan u ovoj sezoni. Ukupan nagradni fond za tri galopske trke iznosio je 260.000 dinara, a organizatori nadmetanja bili su Konjičko društvo „Knez Mihailo“ i Konjička sekcija „Kasidol“ uz podršku Grada Požarevca.

U prvoj trci pod nazivom „Memorijal Zorana Ivića Miglje“ na stazi dugoj 1.200 metara lidersku poziciju zauzeo je Quelindo Sur sa Draganom Lazarevićem u sedlu. Drugo mesto osvojio je Silar, dok se na trećoj poziciji obreo Caiman Pobednički pehar predao je Aleksandar Milenković, direktor KD „Knez Mihailo“, a pehar porodice Ivić uručila je Martina Ivić, praunuka Zorana Ivića Miglje.

Usledilo je glavno galopsko nadmetanje na distanci od 1.600 metara „Sveti Todor“ u kojem je trijumfovao Tajson sa jahačem Tikom Vujkovićem. Pehar im je uručio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Drugi kroz cilj projurio je  Paton Sur, dok je treću poziciju zauzeo prošlogodišnji pobednik Stameni Pik.

Trku za pehar sela Kasidola na 1.000 metara dobio je Caiman sa Milanom Ivićem u sedlu. Drugo mesto osvojilo je Just Victory, dok se na začelju našlo grlo Piccolo Dancer.

U pauzama između trka prodefilovala je parada od 10 fijakera u čast uzgajivača i vozača konja lipicanske rase Dragog Jeremića iz Smoljinca. Pehare i diplome učesnicima uručili su Novica Živanović, predsednik UO KD „Knez Mihailo“ i Saša Stepanović, predsednik Konjičke sekcije „Kasidol“.

Bane Spasović

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom istakao da je lokalna samouprava dosta uložila u konjički sport u prethodnom periodu, pored požarevačkog hipodroma i LjKI uložiće se sredstva za izgradnju tribina na hipodromu u Kasidolu.

Konjičkim trkama prethodilo je otvaranje treće po redu Međunarodne izložbe sitnih životinja „Kikirez 2020“, koja je okupila 147 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Francuske.

Manifestacija koja je svrstana u kalendar događaja Turističke organizacije Grada Požarevca ovoga marta oplemenjena je još jednim segmentom lepote i negovanja tradicije. Pod njenim okriljem održana je i prva izložba etno hrane koju su priredile članice udruženja žena „Jasenovčanke“ iz Jasenova, „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića i „Prugovo“ iz istoimenog mesta.

Predsednik Udruženja „Kikirez“ Dejan Obradović ističe da se ovom izložbom prikazuje toplina, briga i znanje koje odlikuje negovatelje sitnih životinja:

“Od desetak entuzijasta koji su pokrenuli Udruženje u Kasidolu, „Kikirez“ u svojim redovima danas ima preko 60 članova koji se, uz redovne aktivnosti, maksimalno bore da edukuju i usmere najmlađe generacije u svet uzgoja sitnih životinja, ljubavi prema očuvanju prirode i poštovanju srpske tradicije koja nas je održala. Kako iz rada proističu nove ideje, mogu sa ponosom da kažem da je na pomolu izgradnja nove hale koja će služiti za ovakve namene, poput našeg današnjeg okupljanja. U organizaciji pored brojnih entuzijasta podršku nam pružaju Društvo „Ljubimac“, Turistička organizacija i Grad Požarevac, kazao je Obradović.

Otvarajući ovogodišnju izložbu, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je istakao da će lokalna samouprava i ubuduće sa ponosom promovisati ovu manifestaciju kojom se Kasidol preporučuje kao mesto koje vredi posetiti i u kome će se svi, a ne samo ljubitelji životinja dobro osećati i svake godine iznova vraćati. Kasidol je kako je rekao Spasović mesto vitezova ali i ljubitelja ovih predivnih životinja i da je zahvalan meštanima što održavaju ovakve manifestacije.

KOMENTARIŠI