U Domu kulture Kostolac, 25. novembra 2019 godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je manifestacija u kojoj su učestvovali stručnjaci za problem nasilja nad ženama i pesnici. Time je Centar za socijalni rad Požarevac obeležio ovaj značajan datum.

Manifestacija je osmišljena i održana u organizaciji Centra za kulturu Kostolac, u saradnji sa Klubom ljubitelja knjige „Majdan” i Udruženjem Uspešnih žena Kostolca, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac. Moderator na manifestaciji bila je Marija Kopun.
U uvodnom predavanju psihologa Olivere Hajrović, prisutni su upoznati sa osnovnim psihološkim pojavama koje se odigravaju u ličnostima žena koje trpe i muškaraca koji su počinioci nasilja kao i o karakteristikama njihovih postupaka i uzajamnih odnosa. Učesnici su imali priliku i da saznaju kako se mogu prepoznati rani znaci nasilništva, a takođe i kako je moguće prići i pomoći zlostavljanoj ženi i šta treba učiniti u situaciji kada ona odbija da govori o onome sto joj se dešava.
Dipl. pravnik Dragoljub Janković i socijalni radnik Ivan Gojković, kao predstavnici Centra za socijalni rad govorili su o rasprostranjenosti nasilja u Branicevskom kraju, a i šire, kao i o konkretnim zakonskim i stručnim procedurama koje se preduzimaju u situacijama kada se nasilje prijavi.
Predstavnice Udruženje Uspešnih žena Kostolac, Tanja Grgić i Andrea Stojićević  prezentovale su svoje dosadašnje aktivnosti na planu prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i kao osnovni moto u svom radu istakle ženski mir i osmeh kojima validiraju rezultate koje ostvaruju.
Pesnici su snagom svog umetničkog bića koje neposredno doživiljava suštinu životnih zbivanja dali posebnu dimenziju i draž ovoj manifestaciji.  Stihovima Slavice Pejović, Slavice Jovanović, Veroslave Malešević, Magdalene Redžović, Zorana Stojićevića Rikarda i Dragana Žurževića prisutnima su na slikovit i autentičan način prikazani strahovi, patnje, izgubljeni snovi i nade, ali i prkos zlostavljanih žena koji budi nadu u ozdravljenje i nastavak života bez nasilja.

KOMENTARIŠI