U Kostolcu zasađeno više od 90 mladih četinara

U Kostolcu zasađeno više od 90 mladih četinara

Foto: B.P.

U okviru projekta ,,Rekonstrukcije i formiranja novog planskog drvoreda u Kostolcu“, sredinom prošle nedelje započelo je izvođenje radova  završne faze realizacije projekta.

U kostolačkom gradskom parku, u parku na Trgu Bratstva i jedinstva, kao i na lokacijama oko Sportske hale, radovi su počeli prošle srede i za veoma kratko vreme posađeno je ukupno 93 sadnica četinara različitih vrsta i to: američka bela jela, atlantski kedar, mediteranski kedar, Losonov pačempres, kalifonijski libokedar, bodljiva smrča, Pančićeva omorika, himalajski bor, crni bor, zelena duglazija, evropski ariš, evropska tisa, istočna tuja. Inače, konvoji sa sadnicama četinarskog drveća pristigli su sa domaćih rasadnika.

Realizacija projekta odvija se po unapred predviđenom planu, te na području Kostolca se i dalje izvode radovi sadnje mladih sadnica. Narednih nedelja biće posađene i različite vrste visokih lišćara, ukupno 155 sadnica crnog jasena i 37 sadnica američkog koprivića.  Takođe, biće izvedeni radovi i na sadnji niskih lišćara  – magnolije i žalosnog duda, a nakon toga će se izvršiti sadnja i listopadnog, kao i zimzelenog ukrasnog šiblja.

Bitno je naglasiti da ova faza sadnje mladih sadnica mora biti završena pre početka perioda vegetacije kako bi efekti sadnje bili optimalni.

KOMENTARIŠI