Foto: Urban City // I.P.

U Kazneno-popravnom zavodu Zabela odigrana je za osuđenike predstava „Svadbena zvona“ u produkciji Srednjeevropskog kulturnog centra Novi Sad.

U pitanju je pozorišni komad Davora Špišića koji je višestruko nagrađivan na festivalima za svoj rad.

Glavni glumci su Ivana Vukčević, Mihajlo Nestorović i Đorđe Kukulja koji su majstorski predstavili likove Ane, scenske radnice u velikom nacionalnom pozorištu, Radomira, nesuđenog profesora starogrčkog jezika, i Marina, hrvatskog policajca.

Skoro 190 osuđenika iz Zabele uživalo je u dinamičnoj radnji predstave reditelja Petera Srpčića koju je najbolje opisati kao komediju zabune.

Osuđenici u ovom zavodu su 2022. godine imali priliku da gledaju film „Ključ“ odmah posle premijere u Beogradu, a pre toga i film „Bili smo prvaci sveta“.

Zabela je zavod sa najstarijom šahovskom sekcijom u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, koja već dve godine učestvuje na onlajn Svetskom prvenstvu šaha u okviru projekta „Šah za slobodu“ koji okuplja 50. tak država.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija želi i svet sporta da približi svim osuđenicima i zato je u Zabeli, jednom od najvećih zavoda u zemlji, 2022. godine organizovala basket turnir 3×3 sa ekipama državnog prvenstva, čime je ovaj zavod postao prvi aktivni zatvor na svetu koji je priredio sportsku manifestaciju ove vrste.

KOMENTARIŠI