Foto: Urban City / I.P.

“Sve opšte bolnice u Srbiji u narednih nekoliko dana polako će izaći iz kovid sistema”, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i naveo da je i dalje visok procenat zaražavanja – između 12 i 15 odsto dnevno, ali da je za omikron soj mali broj hospitalizovanih.

On je rekao da su kovid kapaciteti srpskog zdravstvenog sistema sada skoncentrisani na ranije definisane kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

“Trenutno su njihovi kapaciteti zauzeti između 15 i 18 odsto, a jako dobra vest je da sve druge ustanove kao što su univerzitetski klinički centri u Kragujevcu i Nišu, polako izlaze iz kovida. Njihovi kapaciteti su zauzeti od šest do osam odsto”, rekao je Sazdanović.

Sazdanović je istakao da sve opšte bolnice koje su se bavile kovidom, sada imaju manji broj zaraženih – od dva do tri odsto.

– Zaključak je da je ovaj talas definitivno prošao i potpuno smo spremni za neki novi eventualni talas novog soja kovida 19 – poručio je Sazdanović.

Kako je dodao, u narednih nekoliko dana se očekuje da sve opšte bolnice polako izađu iz kovida, kako bi mogle da se posvete lečenju non-kovid pacijenata, pre svega onkoloških.

Požarevačka bolnica je u kovid sistemu od 6. jula 2020. godine.

KOMENTARIŠI