U okviru karavana kulture govora u Požarevcu održana tribina “Negujmo srpski jezik”

U okviru karavana kulture govora u Požarevcu održana tribina “Negujmo srpski jezik”

U okviru Karavana kulture govora u Požarevcu je održana tribina i besplatna dvodnevna radionica za decu i mlade pod nazivom Negujmo srpski jezik u oganizaciji Grada Požarevca, Centra za kulturu Požarevac i Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac.

Radionice su održane 10. i 11. aprila od 11 do 14 časova u Konferencijskoj sali Centra za kulturu Požarevac. Predavači su bili Slobodan Roksandić, master komunikolog i diplomirani glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić, iz Udruženje za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ koje okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja. Udruženje ima za cilj da edukativnim radionicama ohrabri i osnaži mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstakne širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju.

Radionici su prisustvovala 34 učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola „Dositej Obradović“ i „Kralj Aleksandar I“, kao i prvog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola – Požarevačke gimnazije, Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ i Medicinske škole.

U toku procesa obuke učesnici su uz interaktivna predavanja i praktične vežbe naučili:
• Na koji način unapređivanje kulture govora neguje srpski jezik;
• Kako da govore na artikulisan, razložan, dinamičan način;
• Kako da eliminišu loše govorne navike;
• Kako da ono što izgovaraju bude zanimljivo i slikovito.

Arno Gujon

Edukativna tribina o unapređenju kulture govora održana je u Maloj sali Centra za kulturu Požarevac 10. aprila od 19 časova. Predavači su bili Slobodan Roksandić, master komunikolog, Arno Gujon, humanitarni radnik i dr Radovan Knežević, profesor dikcije.
U toku tribine učesnici su saznali:

• Zašto je važno negovati kulturu govora;
• Šta sve spada u kulturu govora;
• Na koji način unapređivanje kulture govora neguje srpski jezik;
• Kako je Francuz Arno Gujon dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku;
• Kako ispraviti loše govorne navike.

Nakon izlaganja predavača, učesnici tribine su čuli besedu Ognjena Rajića, učenika trećeg razreda Požarevačke gimnazije, na temu “O čemu se ne može govoriti, o tome se mora ćutati”, dvostrukog pobednika XXII Takmičenja u besedništvu za učenike srednjih škola, održanom u Gimnaziji „Svetozar Marković‟ u Novom Sadu, u kategorijama:

1. Prvo mesto za besedu na zadatu temu, za estetsko-stilske elemente i
2. Prvo mesto za improvizovanu besedu.

KOMENTARIŠI