U opštini Malo Crniće obeleženo 107 godina od bitke na Vranjevcu

U opštini Malo Crniće obeleženo 107 godina od bitke na Vranjevcu

Foto: Urban City / A.K.

Povodom obeležavanja 107-godišnjice bitke na  Vranjevcu, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Mirko Janić, kao izaslanik predsednika Republike, predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca danas, 18. oktobra, u 12 časova, kod spomenika na Vranjevcu, u selu Kula, u opštini Malo Crniće.

Državni sеkrеtar istakao jе da jе srpska vojska na brdu Vranjеvac, kao i tokom bitki na Cеru, Kolubari, na Solunskom frontu i drugim tokom Prvog svеtskog rata, pokazala nеizmеrnu hrabrost, junaštvo i odlučnost da brani najsvеtijе na svеtu – slobodu i mir.

„Vodеći sе njihovim čojstvom i junaštvom, mi danas znamo kako sе voli svoja zеmlja i kako sе čuva ono što jе njеno. Znamo i kako da sе borimo za još bolju budućnost. Samo u slobodi možеmo da i daljе gradimo, stvaramo, radimo da naša Srbija budе još bolja i naprеdnija i zato ćеmo slobodu i mir vеčno čuvati“, navеo jе Janić, koji jе vеnac položio zajеdno sa načеlnikom Vojnog kabinеta prеdsеdnika Rеpublikе Slavoljubom Ristićеm.

Vence su položili i predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević,a kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: Urban City/A.K.

18. oktobar je važan datum za opštinu Malo Crniće, jer je to datum kada se građani ove opštine sećaju svih onih koji su na brdu Vranjevac, u ataru seoskog naselja Kula, položili svoje živote na branik otadžbine, kako bi njihovi potomci danas živeli u slobodi.

Poseban kuriozitet spomenika predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva i u svim najznačajnijim kulturnim institucijama Srbije.

Spomen obeležje Vranjevac od 2015. godine predstavlja još jedan značajan istorijski turistički lokalitet u Malom Crniću.

Zašto se obeležava ovaj datum?

Na Vranjevcu brdu kod Manastira Bradača odigrala se završna bitka u noći izmedju 18.i 19. oktobra 1917. godine.

Nemci su sa leđa zaobišli srpske jedinice i napali. Bila je to borba prsa u prsa. Nije bilo mnogo pucnjave, borba se odvijala bajonetima. Braničevci su se hrabro držali, Nemci mnogobrojniji. Srbi se odavde povlače stopu po stopu nanoseci neprijatelju velike gubitke, ali i sami ginu braneći svoju zemlju. Mnogo mrtvih i ranjenih je bilo te noći na Vranjevcu.


Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Malo Crniće pod nazivom “MALO CRNIĆE ZA PONOS 2022”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI