Danas isplata penzija za mart i 4.000 dinara jednokratne pomoći

Danas isplata penzija za mart i 4.000 dinara jednokratne pomoći

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Sutra počinje isplata penzija za mart, uvećanih za 4.000 dinara jednokratne pomoći. Stariji od 65 godina penziju mogu da podignu na tri načina – da ovlaste nekog u koga imaju poverenja da penziju podigne sa tekućeg računa, da daju poverljivoj osobi karticu i pin broj i podignu je na bankomatu ili da traže od banke da im se novac donese na kućnu adresu.

Član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Aleksandar Čortan kaže za RTS da će sutra zajedno biti isplaćena cela martovska penzija i 4.000 dinara pomoći.

“Sutra, 10. aprila, kreće isplata cele martovske penzije sa ovim dodatkom jednokratne pomoći od 4.000 dinara za 1.300.000 korisnika penzija u Republici Srbiji”, naglasio je Čortan.

Na pitanje za koji od načina isplate su se penzioneri izjašnjavali, Čortan kaže da su se izjašnjavali prilikom isplate 25. marta, kao i da se 60 odsto njih opredelilo za isplatu putem jednokratnog ovlašćenja, 30 odsto je svoj novac podiglo sa bankomata, dok se 10 odsto odlučilo da im penzija bude dostavljena na kućnu adresu.

Ukazao je da će Pošte raditi i za vikend, jer upravno one najveći teret podnose u ovom procesu.

Objasnio je da su banke bile dužne da kontaktiraju sa svojim klijentima koji su se izjasnili za dostavu novca na kućnu adresu, imajući u vidu da je iznos isplate veći jer je u pitanju cela penzija i jednokratni dodatak, da se izjasne o svojoj želji da im novac bude dostavljen na kućnu adresu i o iznosu novca koji žele da im bude dostavljen.

Naveo je penzioneri koji su se opredelili za isplatu penzija putem jednokratnih ovlašćenja moraju ponovo da potpišu ovlašćenje licu od poverenja.

“Banke su već obavile kontaktiranje, ono što je sigurno jeste da ako su se opredelili za jednokratna ovlašćenja, potrebno je novo jednokratno ovlašćenje potpisati licu od poverenja koji će za klijenta doći u banku, dati to ovlašćenje banci, prezentovati lična dokumenta, vlasnika računa i svoja, i na taj način podići novac”, istakao je Čortan.

Ukazao je da su banke izašle u susret penzionerima, jer stara ovlašćenja, koja nisu jednokratna, važe i dalje.

“Banke su izašle u susret i produžile postojeća ovlašćenja koja su isticala u periodu pandemije, banke su produžile i važenje postojećih kartica koje su isticale u vremenu vanrednog stanja”, dodao je Čortan.

Na pitanje da li je bilo nekih zloupotreba do sada, Čortan kaže da trenutni podaci ne pokazuju da ih je bilo.

KOMENTARIŠI