Narodni muzej u Požarevcu na sajtu ponudio virtuelne ture

Narodni muzej u Požarevcu na sajtu ponudio virtuelne ture

Foto: Urban City / Arhiva

U 3D formatu prikazane su stalne izložbene postavke sa eksponatima iz praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne zbirke.

Ustanove kulture ne rade zbog vanrednog stanja, ali neke od njih ljubiteljima umetnosti ponudile su virtuelne sadržaje – praćenje izložbi iz fotelje. Među njima je i Narodni muzej Požarevac, na čijem su internet-sajtu postavljene tri virtuelne ture.

U jednoj od njih “Krstina kuća”, predstavljen je centralni muzejski objekat u Ulici Voje Dulića broj 10, u blizini galerije čuvene slikarke Milene Pavlović Barili. U 3D formatu prikazane su stalne izložbene postavke sa eksponatima iz praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne zbirke. Među njima su statue ratnika, oružje i oruđe, pokućstvo i delovi nakita. Naredna virtuelna tura prikazuje unutrašnjost “Carskog šatora” na brdu Tulba, koji predstavlja repliku šatora pod kojim je sklopljen “Požarevački mir”, čuveni mirovni sporazum potpisan 1718. između Austrije i Turske.

Treća virtuelna tura prikazuje jedan od objekata etno–sela na Tulbi, sa izloženim pokućstvom, odećom i porodičnim fotografijama iz perioda koji obuhvata kraj devetnaestog i prvu polovinu 20. veka. Ovo selo, formirano 1972. sastoji se iz osam objekata – brvnara, koje svedoče o narodnom graditeljstvu sa područja Mlave i Pomoravlja u 18. i 19. veku,  prenose Novosti

KOMENTARIŠI