U petak stupa na snagu odluka Vlade o pomoći mladim parovima za...

U petak stupa na snagu odluka Vlade o pomoći mladim parovima za kupovinu nekretnina

Foto: Pexels.com / ilustracija

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je odluku o pomoći države, pri kupovini kuće ili stana ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti dete ove godine, a maksimalni iznos sredstava je 20.000 evra, potvrđeno je Tanjugu u Vladi. Uredba na snagu stupa sutra, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici.

Vlada je usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može da ostvari svaki podnosilac zahteva.

Jedan od uslova za dobijanje 50 odsto vrednosti radova novca je da se kuća gradi u lokalnoj samoupravi koja je utvrđena kao devastirano područje, u skladu sa Uredbom iz 2014. godine.

Potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Odluka i Uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, donete na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, stupiće na snagu objavom u Službenom glasniku, 18. februara 2022, i biće dostupna javnosti od trenutka objave, između ostalog i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je namera nadležnih da naprave takve kriterijume da što više građana može da ostvari ovo pravo, kako bi se podstakao natalitet u zemlji.

KOMENTARIŠI