U Požarevačkoj gimnaziji: Predavanje ,,Na maturu bez automobila“

U Požarevačkoj gimnaziji: Predavanje ,,Na maturu bez automobila“

Agencija za bezbednost saobraćaja petu godinu za redom realizuje kampanju namenjenu učenicima i mladim vozačima, pod nazivom ,,Na maturu bez automobila“.

Kampanja se realizuje na teritoriji cele Srbije, u periodu završetka školske godine. Kampanju su u našem gradu podržali Savet za bezbednost saobraćaja Grada Požarevca, Policijska uprava Požarevac, a ovogodišnji domaćin bila je Požarevačka gimnazija.

Tim povodom, u sredu, 22. maja, predavanje u okviru kampanje održano je učenicima Požarevačke gimnazije. Predavanju su prisustvovali i Žaklina Jovović i Dragan Stanojević, članovi Saveta za bezbednost Grada Požarevca, kao i Petar Nedeljković, predstavnik Policijske uprave Grada Požarevca. Goste je pozdravila Danijela Žukovski, direktorka škole, izražavajući zadovoljstvo što je škola kroz ovu akciju u prilici da preventivno deluje na bezbednost učenika.

Foto: Požarevačka gimnazija

Duško Pešić, predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju održao je izuzetno koncipirano i naučnim činjenicama potkrepljeno predavanje. Učenici su upoznati sa posledicama vožnje pod dejstvom alkohola. On je istakao negativan uticaj razgovora telefonom na bezbedno ponašanje mladih u saobraćaju, a ukazao je i na druge bitne faktore rizika, kao što su ograničenje brzine i pravilna upotreba sigurnosnog pojasa na prednjim i zadnjim sedištima automobila. Tokom prezentacije prikazani su video spotovi namenjeni mladim vozačima. Spotovi govore o posledicama nebezbedne vožnje, značaju pojasa, uticaju korišćenja telefona tokom vožnje, dužini zaustavnog puta i jačini udara pri različitim brzinama.

„Pre 26 godina, kao učenik srednje skole, nastradao sam u saobraćajnoj nezgodi. Sam sam je izazvao, vozeći automobil bez vozačke dozvole, velikom brzinom i pritom sam pokušao da se trkam sa drugom”, rekao je Slaviša Savić iz Šapca, u nastavku tribine. Slaviša je deo tima Agencije za bezbednost saobraćaja, koji poziva srednjoškolce i studente širom Srbije da poštuju saobraćajne propise i čuvaju svoj i tuđi život.

Agencija apeluje na sve roditelje, profesore, predstavnike lokalnih samouprava i sve maturante, da se priključe ovoj inicijativi i da srednjoškolci na maturu idu bez automobila.

KOMENTARIŠI