HODANJEM DO ZDRAVLJA: Osvojili Vranjevac i Bubanj uprkos pljusku

HODANJEM DO ZDRAVLJA: Osvojili Vranjevac i Bubanj uprkos pljusku

Dvadeset peti dan maja meseca tekuće 2019. godine bio je rezervisan za jednu izuzetno edukativnu, a pre svega zabavnu šetnju, u organizaciji Turističke organizacije opštine Malo Crniće, u saradnji sa Planinarskim klubom “Vukan” iz Požarevca, i Gorskom službom spasavanja, koja je sadržala pešačku stazu koja kreće kod mosta na reci Vitovnici u naselju Kula, i vodi preko spomen obeležja Vranjevac do jednog od najviših brda na teritoriji opštine, a to je Bubanj.

Foto: URBAN CITY

Preko 250 školaraca se odazvalo ovoj šetnji, i posle kraćih instrukcija licenciranih vodiča Planinarskog kluba “Vukan, krenuli put spomen obeležja Vranjevac.

U šetnji su, pored školaraca, učestvovali i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine, Mališom Antonijevićem, koji je pokazao da mu ovakve šetnje ne predstavljaju problem, i da su ovakva događanja izuzetno bitna za decu školskog uzrasta.

Na spomen obeležju Vranjevac je prvo napravljena kraća pauza, kako bi se šetači odmorili, a zatim ih je sve pozdravio predsednik opštine i zahvalio im se što su u ovoliko velikom broju uzeli učešće u ovoj šetnji. Posle pozdravne reči predsednika, vodeću ulogu uzeli su članovi Gorske službe spasavanja, koji su na praktičnim primerima pokazali deci kako pomažu povređenima u nevolji. Kao nagradu za svoje zalaganje na ovoj akciji, na poklon su dobili zip-line uže u dužini od 100m ispred Turističke organizacije Malo Crniće.

Posle kraće obuke gorske službe, reč je uzeo profesor istorije, Miloš Krstić, koji je prisutnoj deci održao kraći čas istorije, iznoseći činjenice o bitci koja se desila na ovom danas velelepnom spomen obeležju. Nakon toga, pristupilo se zajedničkom fotografisanju, i nastavljanju maršrute ka vrhu Bubanj.

Foto: URBAN CITY

Uspon ka Bubnju nije bio izuzetno zahtevan, tako da ga je grupa vrlo lako osvojila. Nije bilo posla ni za ekipu Doma zdravlja Malo Crniće, koji je od početne do poslednje tačke pratio zdravstveno stanje dece.

Na Bubnju su ponovo vodiči “Vukana” i članovi gorske službe održali manju obuku deci, a zatim se krenulo ka cilju, odnosno spustu sa Bubnja u pravcu seoskog naselja Manastirica.

Vremenski uslovi za šetnju su bili izuzetni sve do foto-finiša, kada je manji pljusak uhvatio grupu u šumi nedaleko od glavnog puta, gde su grupu čekali autobusi koji su ih vratili svojim kućama, ali verujemo da su deca sa današnje šetnje za sebe zadržala samo ona najlepša sećanja i znanja.

KOMENTARIŠI