U Požarevcu nema ko da ruši: Na čekanju za uklanjanje čak 7.200...

U Požarevcu nema ko da ruši: Na čekanju za uklanjanje čak 7.200 objekata u Požarevcu

Nakon sprovedenog postupka ozakonjenja objekata, za područje Požarevca doneto je više od 7.200 rešenja o rušenju, ali takav posao nijedna firma ne želi da prihvati

Nakon sprovedenog postupka ozakonjenja objekata, za područje Požarevca doneto je više od 7.200 rešenja o rušenju, ali takav posao nijedna firma ne želi da prihvati. Gradska uprava do sada je u više navrata pokretala postupak javne nabavke za ovu vrstu poslova, ali se nije javio nijedan ponuđač, pišu Novosti.

Poslednja javna nabavka raspisana je 31. maja ove godine i trajala je do 2. jula. Procenjena vrednost poslova na uklanjanju iznosila je 2,5 miliona dinara, ali ni tada se niko nije javio.

Da bi se nelegalni objekti uklonili, početkom prošle godine grad Požarevac počeo je sa izradama kvartalnih planova. Na spisku za prvi kvartal bio je 21 objekat različite vrste i namene, koji se nalaze u Požarevcu, Kostolcu, Drmnu i Dubravici. Oni su određeni za uklanjanje zbog toga što se nalaze na javnoj površini ili su izgrađeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju.

Na spisku su bili dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi počev od 2011. godine. Međutim, njih nije imao ko da ukloni, što je bio slučaj i sa objektima dospelim na spisak u narednim kvartalima.

Problem nedostatka firmi koje će uklanjati nelegalne objekte postoji u mnogim mestima u Srbiji. Darinka Đuran, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prilikom posete Požarevcu izjavila je da će država naći načina da reši ovaj problem.

– Razmislićemo o modalitetima koji se u tom slučaju mogu primeniti. Jedna od mogućnosti je da država odredi firme koje će obavljati rušenja – rekla je Darinka Đuran. Međutim, do toga još uvek nije došlo, pa Gradska uprava do kraja septembra planira ponovno pokretanje javne nabavke, u nadi da će se pojaviti bar jedan ponuđač.

MANjAK INSPEKTORA

U izveštaju građevinske inspekcije Požarevca za 2017. godinu, navedeno je da je doneto ukupno šest rešenja o zatvaranju nezakonitih gradilišta. U izveštaju se navodi da se ova inspekcija suočava sa više problema, među kojima su manjak inspektora, jer ih ima samo dva, sporo rešavanje žalbi u drugostepenom postupku i nedostatak firmi za uklanjanje nelegalnih objekata.

4 KOMENTARA

  1. da ali na Pancicevom vrhu nemogu da navataju gazdu a i visoko je nema u glizini buldozera a drugo pozarevac ima para!zato drzava zuri tamo gde para ima da ocerupa i poslednje perje

  2. Drzava pravila pa ce sada da rusi. A sto mi placamo porez na kuce i lokale ako nisu legalizovani? Kako uzimaju pare od kuca i lokala koji nisu legalizovani?

KOMENTARIŠI