Danas, 15. februara, u Požarevcu je obeležen Dan državnosti Republike Srbije polaganjem venaca u Gradskom parku, kraj spomen obeležja Milošu Obrenoviću.

Obeležavanje je započeto polaganjem venaca.

Vence kraj spomen obeležja knezu Milošu Obrenoviću položile su delegacije Vojske Republike Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici stranaka, udruženja i ustanova.

Povodom Dana državnosti, prisutnima u Gradskom parku obratio se i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović koji je između ostalog rekao da su Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka važni datumi za sve nas koji podsećaju na želju za slobodom srpskog naroda i njegovu nameru da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda. Ceo govor gradonačelnika možete preslušati na kraju ovog teksta.

Foto: Urban City // B.P.

Podsetimo, Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

KOMENTARIŠI