U Požarevcu obeležen Dan prosvetnih radnika

U Požarevcu obeležen Dan prosvetnih radnika

Prijemom u Svečanim salonima i prigodnim kulturno umetničkim programom danas je obeležen Dan prosvetnih radnika u Požarevcu.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je uručio nagrade i priznanja zaslužnim profesorima kao i organizacijama koje su pomogle škole u svom radu.

Čestitajući praznik gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao da svaki pomak ljudske vrste, svako znanje i napredak bio bi osuđen na zaborav i ponovno otkrivanje da nije učenja, učenika i učitelja:

„Bez prosvetnog sistema, živeli bi smo u društvu koje bi više podsećalo na boravak u plemenskoj zajednici a ne u zajednici ljudskih bića. Prirodne i društvene nauke, kretale su se uzlaznom linijom zbog inspiracije koja je data onima koji su ih unapređivali. Razlog tome je što u suštini svaki pravi učitelj za svoj najveći uspeh smatra onaj trenutak kada ga učenik nadmaši. Dolazimo tako do zaključka da bez tog momenta ne bi bilo ni onih velikana, pokretača točka napretka koji se nikada ne sme zaustaviti. Zato se uvek kroz istoriju reč učitelj izgovarala sa dužnim poštovanjem, ali nikada dovoljnim, koliko vi prosvetni radnici, zapravo to i zaslužujete. Grad Požarevac, zajedno sa državom Srbijom, trudi se da, što je više moguće u ovim vremenima, postavi vašu profesiju na najviši pijedestal, tako ulažući u budućnost svih nas. Sudbina malih zemalja jeste da jedan deo svojih sjajnih mladih umova pokloni velikim zemljama, ali to znači samo jedno – da ta mala zemlja ima velike učitelje. Neki od najvećih svakako su i požarevački prosvetni radnici.“

Nagradu za životno delo je dobio Dragan Ćirić profesor fizičkog vaspitanja u penziji. On se ovom prilikom zahvalio na priznanju i istakao da će uvek biti tu na raspolaganju sportskom savezu Grada Požarevca i Gradu Požarevcu.

U kulturno umetničkom programu su nastupili učenici Srednje muzičke škole.

KOMENTARIŠI