U POŽAREVCU obeležen Svetski dan borbe protiv SIDE

U POŽAREVCU obeležen Svetski dan borbe protiv SIDE

Omladina JAZAS-a obeležava 1. decembar - Svetski dan borbe protiv side nizom aktivnosti i javnih manifestacija

One imaju za cilj da se skrene pažnja na prevenciju i pravovremeno testiranje.

Kako je saopšteno iz te organizacije, u mnogobrojnim osnovnim, srednjim školama i fakultetima održana su predavanja u okviru programa vršnjačke edukacije.

Iz JAZAS-a podsećaju da se građani u POŽAREVCU pored ostalih gradova mogu besplatno testirati i to večeras od 18h do 20h u prostorijama ZZJZ Požarevac gde će u isto vreme biti i organizovana savetovanja na ovu temu.

Trideset godina posle prvih slučajeva HIV-a, crvena tračica je univerzalni simbol svesti i podrške onima koji žive sa HIV-om. Ljudi ih nose tokom cele godine, a pogotovo u vreme 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, kako bi izrazili svoju zabrinutost o HIV-u i sidi i ljudima koji žive ili su okruženi njima.

Crvena tračica je prva tračica koja je postala simbol i kasnije inspirisala razne verzije kao što je, na primer, roza tračica za borbu protiv raka dojke.

Skoro deceniju posle pojave HIV-a, 1991. godine, grupa od 12 umetnika se okupila kako bi stvorili vizuelni izraz razumevanja za ljude koji žive sa ili su ugroženi HIV-om i to sa ciljem kako bi podigli svest i naveli ljude da pričaju o HIV-u. Smislili su jednostavno rešenje koje je kasnije postalo najprepoznatljiviji simbol decenije – crvenu tračicu. Odabrali su crvenu boju jer je jarka i uočljiva, simbolizuje strast, srce i ljubav, i u obliku koji je lako napraviti.

Na početku, umetnici su sami pravili i delili tračice po Njujorškoj umetničkoj sceni i već posle nekoliko nedelja, svetski poznati glumci su pričali o značaju tračica i počeli su da ih nose po raznim ceremonijama dodele nagrada kao što je Oskar. Mediji su takođe pružili podršku i ubrzo je simbol crvene tračice postao prepoznatljiv u celom svetu.
Ne postoji zvanični oblik tračice i, kao i mnogi ljudi, možete je napraviti sami. Bez obzira na oblik i veličinu, poruka koju šaljete je istaporuka podrške i razumevanja za ljude koji žive sa HIV-om ili sidom, i briga i posvećenost borbi protiv HIV/AIDS-a.

KOMENTARIŠI