PODELI

Na Skupštini Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine prisustvovali su predstavnici 25 gradova iz čitave Srbije.

Tim povodom načelnik Gradske uprave upriličio je prijem za članove udruženja u Svečanim salonima gradskog zdanja.

Na prijemu su pored članova udruženja prisustvovali pomoćnik ministra rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Zoran Milošević, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Krstić i drugi gosti.

Ispred lokalne samouprave dobrodošlicu je poželeo načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović, koji je istakao:

“Ima li svetlijeg primera zato od našeg slavnog sugrađanina Milivoja Stojanovića Brke, kome Požarevac a i čitava Srbija tek treba dostojno da se zahvali. Komandant Gvozdenog puka i simbol srpske ratničke mudrosti i hrabrosti zadužio je sve nas i zato smo beskrajno zahvalni svima onima koji čuvaju spomen na ovoga i ostale heroje iz Velikog rata. To je razlog što visoko poštujemo požarevačko Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine i što nam je svima veoma drago što ste dragi prijatelji iz čitave Srbije upravo naš grad odabrali za mesto održavanja svečane Skupštine.

ALEKSANDAR SIMONOVIĆ, Foto: Grad Požarevac

Znajte, uvaženi delegati, da su svih 25 gradova iz kojih dolazite prijatelji i braća ovog grada i da ćemo danas, ali i narednog puta kada dođete kod nas, učiniti sve da se osećate kao kod svoje kuće. Na kraju krajeva, ovde i jesmo u zajedničkoj kući, našoj Srbiji… jednoj jedinoj koju imamo. Upravo zbog toga moramo je čuvati, a vaše udruženje to radi na najbolji način– tako što čuva sećanje na one najbolje koji su u njoj živeli i za nju život dali.“

OGNJEN KRSTIĆ, Foto: Grad Požarevac

Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, kaže da se Savez, zajedno sa Udruženjem potomaka, trudi da očuva kult heroja. Nažalost, i u Rumuniji postoje velika srpska stratišta koja je Savez zajedno sa udruženjem uspeo da obeleži i sačuva, poput Aradskog logora.

SLAVOLJUB STOJADINOVIĆ REGRUT, Foto: Grad Požarevac

Slavoljub Stojadinović Regrut, predsednik „Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine“ u Požarevcu, kazao je da je Skupština prilika da se sumiraju rezultati rada i podsetio je na Kolubarsku bitku, veliku srpsku pobedu u Prvom svetskom ratu.

KOMENTARIŠI