U Galeriji savremene umetnosti 4. decembra otvorena je izložba fotografija iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac pod nazivom „Za sećanje od…“ autora muzejskog savetnika etnologa Danice Đokić.

Odabrane fotografije sa postavke potiču iz riznica arhiva porodica Jeličić, Miladinović, Pavlović, Dimitrijević i drugih, dospele su u Narodni muzej kao svedočanstva o vlastitoj istoriji, ličnim sećanjima i uspomenama.

„Pred nama su fotografije požarevačkih porodica koje na neki način pokazuju istoriju Požarevca od kraja 19. veka do 30-tih godina 20. veka. One prate promene vizuelnog identiteta grada odn. njegovih građana i svedoče o istoriji građanskog života u Požarevcu. Osim što imaju dokumentarnu vrednost, fotografije imaju i umetničku vrednost – odražavaju stil epohe u kojoj su nastale koji se prepoznaje prema pojedinim vizuelnim karakteristikama kao što su: detalj, oblik, kontrast, motiv, kompozicija, pokret“, primetila je Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja.

Više o samoj izložbi govorila je autor izložbe Danica Đokić ističući bitne momente u razvoju fotografije u Srbiji i Požarevcu: „Fotografija je kao novi pronlazak zvanično promovisana na sednici Akademije nauka u Parizu 1839. godine, što je privuklo pažnju i srpske javnosti. Već 40-tih godina 19. veka u Srbiju dolaze dageroipisti iz Evrope. Od njih su zanat učili Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf i Požarevljanin pop Milija Marković, ikonopisac. Kada je usavršen postupak dobijanja više kopija jedne slike, počinje da razvija fotografski zanat kada fotografi idu iz grada u grad zadržavajući se po petnaestak dana u svakom. Sedamdesetih i osamdesetih godina 19. veka u Požarevac dolaze fotografi koji se zadržavaju i po nekoliko godina, kao što su Franc Baubin, Franc Padović i Jovan Vlaović ili Vlahović, pri čemu se Vlaović zadržao najduže, od 1877. do 1887 godine. Prvi stalni fotografi bili su Dimitrije Mita Dimitrijević i Dušan Živojinović Šapčanin. Dimitrijević je otvorio salon oko 1891. godine, a Živojinović 1893. godine. Njihovi dostojni naslednici, u prvoj polovini 20. veka su Dragomir Draga Pavlović, Mihajlo Simić i Gradimir Vulović. Njihovo zanatsko umeće sadrži dokumentarno i umetničko poimanje stvarnosti jednog vremena i prostora zastupljenog uz blesak kamere „za sećanje“.

Etnolog Danica Đokić objavila je preko 70 stručnih članaka u časopisima u Srbiji i van nje, priredila je više tematskih izložbi i kataloga, a od autorskih izdanja izdvaja se „Zanati u Požarevcu krajem 19. i početkom 20. veka“, koja je mnogim autorima poslužila kao baza za knjige ili projekte. Za sobom ima i pet dokumentarnih etnoloških filmova.

Izložba traje do 21. decembra, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI