U Požarevcu otvorena izložba “Konj čovekov pratilac kroz vekove”

U Požarevcu otvorena izložba “Konj čovekov pratilac kroz vekove”

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti 1. septembra otvorena je izložba „Konj čovekov pratilac kroz vekove– predstave konja i konjska oprema iz zbirki Narodnog muzeja u Požarevcu“.

Neposredan povod za organizaciju izložbe sa ovom tematikom jesu Ljubičevske konjičke igre koje se ove godine održavaju u Požarevcu po 59. put. Izložbu su pripremili kustosi Narodnog muzeja Požarevac – Danica Đokić, savetnik etnolog, Teodora Branković i Olivera Milović, viši kustosi arheolozi i Marina Radosavljević, viši kustos istoričar umetnosti. Izloženi su predmeti i dela iz antičke, srednjevekovne, etnološke i istorijsko-umetničke zbirke.

Izložbu je otvorila Teodora Branković ispred autorskog tima Narodnog muzeja u Požarevcu osvrnuvši se najpre na antički period kada su predstave konja bile česte i prisutne na predmetima različite namene, izrađenim od različitih materijala (bronze, olova, poludragog kamena, mermera, krečnjaka). Ona je dodala da se „u NMP čuvaju predmeti sa predstavama konja i predmeti koji predstavljaju konjsku opremu. Najbrojnija grupa su ikone Mitrinog kulta, kulta tračkog konjanika i podunavskih konjanika, kao i votivne reljefne ikone, važne za proučavanje religije, kulture i umetnosti Gornje Mezije. Predstave konja u antici nalaze se na predmetima različite namene, i možemo ih naći na nadgrobnim spomenicima, freskama, mozaicima, gemama, fibulama, ikonama. Za ovu priliku izrađena je kopija podnog mozaika koji je 1959. godine pronađen u selu Kravlji Do, na kome se nalazi predstava kentaura i konja u trku. S obzirom na to da je originalni predmet sačuvan u fragmentima izradom kopije želja je bila da predmet oživi i predstavi publici. Kopija je izrađena na osnovu fotografija i terenske skice.

Iz srednjovekovne zbirke izložena je ostava ratne opreme iz 12. i 13. veka koja sadrži uzengije, mamuze, žvale, đem, sekiru i dva noža. Ovakav tip ostava u kojima se nalazi konjska oprema i naoružanje ratnika veoma su česti i mogu se naći u grobovima u kojima su se ratnici sahranjivali sa svojim konjima.

Tradicije iz antike još uvek žive u narodnoj tradiciji i običajnoj praksi, kao što su svadbeni običaji. Mitološke predstave tračkih konjanika, žive u običajima vezanim za Todorovu nedelju, prva nedelja uskršnjeg posta tokom koje se konjima posvećivala velika pažnja. Na izložbi je izložen i alat korišćen u saračkom zanatu za izradu predmeta od kože. U osnovne proizvode sračkog zanta spadala je izrada konjske opreme (amovi, oglavi, ulaie, dizgine, uzde, sedla, bičevi).

Takođe i u savremenoj umetnosti javljaju se odjeci prošlosti, uticaji klasičnih predstava konja, ima i onih arheičnih, od piktograma do renesansn. Najstarije izloženo delo koje je uradio Božidar Prodanović potiče iz 1964, a najmlađe iz 2000, nastalo na koloniji Ljubičevo, gde je NMP bio jedan od organizatora.“

Izložba je otvorena do 14. septembra, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI