U Svečanom salonu gradskog zdanja gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović potpisao je ugovore o stipendiranju sa studentima sa teritorije Grada Požarevca.

Grad je dodelio na osnovu konkursa 66 stipendija pojedinačnog mesečnog iznosa od 10 000 dinara. Iz lokalnog budžeta za ove namene izdvojeno je 8 miliona dinara a u ovom prvom konkursu je utrošeno 6 miliona i 600 hiljada dinara.

Zbog epidemiološke situacije danas je svečano potpisano sedam ugovora sa studentima koji su imali najviše proseke tokom školovanja.

Studente je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da su oni ambasadori Požarevca u mestima gde studiraju:

“Na samom početku, pored vas, pozdravljam i ostale dobitnike stipendija koji, zbog epidemiološke situacije, nisu mogli danas da budu prisutni u gradskoj kući. Šesdeset i šestoro, uspehom koji je isključivo vaš i delom vaše porodice, kvalifikovali ste sebe i kao ambasadore Požarevca u mestima gde studirate. Stipendije, koje su zapravo novac svih naših građana, jesu samo mala kompenzacija za rezultate koje ostvarujete kao i za one koji vas tek očekuju. Ipak, kako bismo bili precizni i tačni do kraja, evo nekoliko cifara, čisto da budemo zanimljiviji onima koji se u svojim studijama susreću sa matematikom. Ove godine odvojili smo 8 miliona dinara za stipendije a u ovom krugu dodeljeno je 54 stipendije za studente prvog i 12 stipendija za studente drugog i trećeg stepena visokog obrazovanja. Stipendija koja vam stiže, napominjem još jednom od svih građana, jeste njihovo priznanje ali i nada da ćete stečeno znanje možda usavršiti u drugoj, ali upotrebiti u svojoj zemlji. Nije neka tajna agenda da nam je upravo to deo dugoročnog plana razvoja Požarevca, a krajnji cilj je da što više vas zadržimo u našem Požarevcu i Srbiji. Želimo da vas promovišemo kao inspiraciju svim mladim ljudima jer, podsećam, znanje i veštine koje posedujete nisu stečeni rođenjem ili porodičnim nasledstvom, već isključivo sopstvenim talentom i vrednim i napornim radom. Ovo je i prilika da se setite vaše prve učiteljice ili učitelja, nastavnika i profesora. Trenutak kada je neko od njih usadio u vas ljubav prema matematici, književnosti, nekoj drugoj prirodnoj ili društvenoj nauci, jeste trenutak koji je zaslužan što danas stojite ovde. Vi ih se setite a mi im kao grad, kao građani ovog grada i ove države zahvaljujemo na sjajnim učenicima koje imamo. U svoje lično ime i u ime svih Požarevljana i građana Srbije još jednom vam čestitam na ostvarenom uspehu i zasluženim stipendijama.“

KOMENTARIŠI