U Požarevcu predstavljena knjiga „Seoske priče“

U Požarevcu predstavljena knjiga „Seoske priče“

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović je bila organizator predstavljanja knjige „Seoske priče“ zavičajnog autora Milutina Mileta Jankovića u izdanju Narodne biblioteke Prof. dr Aleksandar Ivić“ Žabari.

U programu su učestvovali Dragan Jacanović, arheolog, Blagoje Savović, glumac i autor. Moderator programa bila je Tatjana Živković.

Zbirka priča Milutina Jankovića sadrži istinite priče ponikle u seoskoj sredini sa autentičnim i originalnim likovima i njihovim sudbinama. Autor je nastojao da u svom okruženju, mestima u Braničevskom okrugu, prikupi i zabeleži najzanimljivije priče iz naroda nastale u vreme Drugog svetskog rata i neposredno nakon oslobođenja zemlje i otrgne ih od zaborava. Jankovićeve priče se mogu odrediti kao priče sa motivima iz seoskog života priče sa motivima iz građanskog i malograđanskog života.

U realističnom stilu, pretežno u formi dijaloga, autor na veoma neposredan, prijemčiv način dočarava kako svakodnevni život Srbije druge polovine 20. veka, svetle i tamne strane ljudskih karaktera, sudbine „malih“, običnih ljudi koji u potrazi za ličnom srećom i uspehom zanemaruju osnovne moralne vrednosti. Strast, pohlepa, laž i druge ljudske slabosti dovode najčešće Jankovićeve junake do tragičnog kraja.

KOMENTARIŠI