U Požarevcu predstavljena nova knjiga poezije „Osa odmara na listu“

U Požarevcu predstavljena nova knjiga poezije „Osa odmara na listu“

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu predstavljena je nova knjiga poezije „Osa odmara na listu“ autorke Aleksandre Petrovićiz Kučeva.

O knjizi su govorili Duško M. Petrović, književnik iz Beograda i autorka. U umetničkom delu programa nastupio je Uroš Božilović, učenik 4. godine Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požareca, u klasi profesora Bojana Stevića. Moderator književne večeri bila je Tatjana Živković.

Aleksandra Petrović, književnica iz Kučeva je već 27 godina prisutna na srpskoj književnoj sceni. Počevši od gimnazijskih dana do danas objavila je 6 zbirki poezije: „U vrtlogu“ (Priboj, 1992), „Beleške sa kraja sveta“(Pljevlja, 1993), „Kroz prizmu ludila“ (Požarevac,1994), „Knjiga“ (Požega, 2009), „Dok posmatram zvezde“ (Požega, 2012) i „Osa odmara na listu“ (Beograd, 2019).

Zastupljena je u brojnim zbornicima i antologijama. Poeziju i prozu objavljuje u književnoj periodici. Član je Udruženja književnika Srbije.

Stvaralaštvo Aleksandre Petrović odlikuje izuzetna lirika, širok spektar tema, od egzistencijalnih do zavičajnih motiva, duboka promišljenost i snažan poetski izraz.
O strukturi zbirke pesama koja je podeljena u pet tematskih ciklusa i njenoj poetskoj vrednosti govorio je Duško M. Petrović, koji je na kraju svoje besede zaključio da je knjiga Aleksandre Petrović „Osa odmara na listu“ je veliki i topli iskorak – kako iz sputanosti u kojoj živimo, tako i iz savremene srpske poezije.

KOMENTARIŠI