U Požarevcu predstavljena sociološka priča o Šabanu Bajramoviću „Pitao sam malog puža“

U Požarevcu predstavljena sociološka priča o Šabanu Bajramoviću „Pitao sam malog puža“

U četvrtak, 21. februara 2019. godine u Svečanoj sali Biblioteke predstavljena je publikacija dr Dragoljuba B. Đorđevića „Pitao sam malog puža“, sociološka priča o Šabanu Bajramoviću. Monografija je izašla u izdanju Službenog glasnika 2018. godine.

Pored autora Dragoljuba B. Đorđevića, o knjizi su govorili, dr Dragan Todorović, vanredni profesor socologije Filozofskog fakulteta u Nišu i primarijus dr Slobodan Petrović.
Autor Dragoljub B. Đorđević, sociolog religije, romolog i kafanolog, doktor je socioloških nauka. Na Mašinskom fakultetu u Nišu predaje Sociologiju kulture i morala i Profesionalnu etiku inženjera. Specijalizirao je sociologiju religije na fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ i na Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih socioloških studija. Član je Međuodeljenskog odbora SANU za proučavanje manjina i ljudskih prava, Odbora za proučavanje života i običaja Roma i član je Srpskog književnog društva.

Autor je, koristeći tri nivoa pristupa životu i delu Šabana Bajramovića – fascinaciju, razumevanje i prenošenje saznanja, i uokvirujući ga u kulturne krugove, istoriju i etnos, proučio njegov lik i delo kroz sociološko okno. Na osnovu tog proučavanja došao je do saznanja o tome da je Šabanu Bajramoviću subdina odredila da uradi mnoštvo stvari, pojedine za sebe, mnoge za opštu dobrobit naroda iz koga je potekao. Ovom monografijom pisac je hteo da doprinese Šabanovoj ostavštini kao niškom i srpskom kulturnom nasleđu i da iznova pokaže mogućnosti sociologije u obradi ovakvih tema.

Sledeće predstavljanje monografije, zakazano je u Zadužbini Ilije M. Kolaraca, 28. marta 2019. godine.

KOMENTARIŠI