U Požarevcu promovisan Registar davalaca matičnih ćelija

U Požarevcu promovisan Registar davalaca matičnih ćelija

Na redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Domu Crvenog krsta u Požarevcu, promovisan je Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Kampanja koja se tri meseca vodi u Srbiji ima naziv „Osloni se na mene“ i ima cilj da uključi što više građana kao dobrovoljnih davalaca i obezbedi matične ćelije koji su jedini lek za obolele od leukemije, imunih bolesti i aplastične anemije. Promoteri kampanje „Osloni se na mene“ u Požarevcu su zaposleni u Crvenom krstu, lokalnoj samoupravi i medijski radnici, koji su potpisali donorske kartice i stavili se na raspolaganje Nacionalnom registru davalaca matičnih ćelija.

Svetski registar ima preko 40 miliona prijavljenih davalaca, Nemačka 10 miliona, Hrvatska ima 70 hiljada. Srpski registar je imao pre nego što je pokrenuta kampanja pre tri meseca, 10 hiljada. Taj broj je sada 11,5 hiljada. Upravo zbog malog broja davalaca, pokrenuta je nacionalna kampanja uz podršku Ministarstva zdravlja, Uprave za biomedicinu, Crvenog krsta kao i drugih organizacija.

Postoje dva načina davanja matičnih ćelija hemepoteoze. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije. Matične ćelije se daju nalik klasičnom davanju krvi, vađenjem iz vene. Mala količina krvi prolazi kroz mašinu, uzmu se matične ćelije, a ostatak krvi se vrati. Postupak je bezbolan, potpuno bezbedan i ne ugrožava zdravlje davaoca. Druga procedura je iz bedrene kosti, ona je bolna ali se radi u opštoj anesteziji i takođe je potpuno bezbedna.

KOMENTARIŠI