U Požarevcu svečano otvorena izložba grafika Dimitrija Pecića „Pogled kroz prozor“

U Požarevcu svečano otvorena izložba grafika Dimitrija Pecića „Pogled kroz prozor“

U utorak 30.10.2018. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba grafika Dimitrija Pecića pod nazivom „Pogled kroz prozor“

U utorak 30.10.2018. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba grafika Dimitrija Pecića pod nazivom „Pogled kroz prozor“.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom kazala: „Izloženi radovi pod nazivom „Pogled kroz prozor“ su izvedeni kombinovanom tehnikom na papiru kao i u tehnici drvoreza. To je serija radova, sa malim ali umetniku veoma značajnim razlikama u kompoziciji, crtežu i obojenosti istog motiva – ugao zgrade jedne stokholmske ulice, koju on donosi u posebnoj atmosferi. Nešto kasnije na osnovu crteža napravljeni su i prvi drvorezi koji su potom uticali na dalji rad u crtežu i doprineli da se ova serija radova razvije.

Ovaj delikatni likovni jezik, rasterećen suvišnih detalja vodi nas u vizuelnu organizaciju izmeštenog kadra, izdvojenog, plošnog i prečišćenog od deskriptivnih vizura fasade. Sažimajući elemente predstavljenog, Pecićev model građenja prostora ulazi u red oblikovanja simboličkog teksta, samostalnog i samodovoljnog, koji je pre simbol nego iluzija. Umetnik polazi od predmetnog, viđenog urbanog motiva, koji oživljava najskromnijim likovnim izražajnim sredstvima – rasporedom linije i boje, tako postižući maksimalni izražajni utisak.

Foto: GSU

Često neopravdano potcenjivan i zanemarivan, motiv grada nam daje priliku da zavirimo u žive i dramatične poetike, lična slikarska i umetnička iskustva uklopljena u istorijsko-umetnička kretanja. Iako tradicionalno sagledavanje motiva vedute grada može donekle biti jednosmerno i suvoparno, jasno se pokazano da u brojnim radovima postoji dimenzija u kojoj umetnik vodi dijalog izvan istorijskih uslova u kojima stvara. Tako, Dimitrije Pecić, individualnom interpretacijom ambijenta, shodno svom misaonom i emotivnom biću, potvrđuje nameru da „izrazi suštinu određenog likovnog koncepta koji nastaje u procesu opažanja stvarnosti gde je vizuelni fragment samo povod i mogućnost da taj proces otpočne“.

Na kraju, može se reći da crteži Dimitrija Pecića stoje kao vremenske kapije za ulazak u mesta druge dimenzije realnosti, izolovane od društvene stvarnosti, one kadriraju mesta u kojima vreme gubi svoju snagu, usporava svoj tempo, opisujući vidljivu, spoljašnju manifestaciju. To je lični prostor autora u kome on, kroz proces umetničkog stvaranja, izgrađuje svet doživljaja sopstvene realnosti izolovane od svakodnevnice, na ivici metafizičkog poimanja.”

Nakon izlaganja kustosa prisutnim posetiocima se obratio umetnik Dimitrije Pecić koji je rekao da je inspiraciju za ovaj ciklus slika pronašao u Stokholmu. On je ovom prilikom kazao: …“Dok sam sedeo pored prozora, u stanu koji se nalazio na trećem spratu zgrade u jednoj mirnoj stokholmskoj ulici, pažnju mi je privukao ugao zgrade na suprotnoj strani raskrsnice. Zanimljiv mi je bio kontrast između toplog kolorita njenih zidova, poluotvorenih tamnih vrata u prizemlju i velike sive površine asfalta, a to što sam čitav prizor posmatrao sa visine činilo je doživljaj još uzbudljivijim….“

Foto: GSU

 

Biografija

Rođen 1961. godine u Prištini.
Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 1986. godine, a zvanje magistra stekao je 1989. godine. Zvanje doktora umetnosti je stekao 2017. godine.
Član je ULUS-a. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog profesora. Rukovodilac Centra za Grafiku i Vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu od 2012-14. godine. Od 2014. godine je dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Izlagao je na više od trideset samostalnih i većem broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je u radu međunarodnih grafičkih radionica u Beogradu, Urbinu, Lajpcigu, Guanlanu i Si’an-u (Kina). Bio je učesnik konferencija posvećenih grafici (Kina 2014, 2016.) i član žirija Međunarodnog Bijenala grafike u gradu Guanlan (Kina, 2017).
Vodio je radionicu posvećenu crtežu na Akademiji umetnosti u gradu Si’an (Kina), kao gostujući profesor 2015. godine.

Nagrade

– „Veliki pečat“ Galerije Grafički kolektiv (2005),
– „Zlatna igla“ na Prolećnoj izložbi ULUS-a (2005),
– nagrade Bijenala grafike, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2009),
– nagrade za crtež na Trijenalu „Crtež i mala plastika“, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2012), -posebnog priznanja za grafiku Bijenala grafike u Lođu (Poljska, 2016) i
– nagrade za grafiku koju dodeljuje japanska fabrika za proizvodnju papira Avagami (Međunarodno Bijenale grafike, Lođ, 2018).

Izložba je otvorena do 13. novembra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI