U Skupštini završen Kolegijum o izbornim uslovima, bez dogovora

U Skupštini završen Kolegijum o izbornim uslovima, bez dogovora

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Skupštini Srbije završen je kolegijum, na kojem su učestvali predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi poslaničkih grupa u parlamentu, a na kome se razgovaralo o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Poslanik opozicije Miroslav Aleksić rekao je na konferenciji za novinare da dogovor nije postignut.

Kazao je da vlast nema odgovor na pitanje opozicije zašto je nemoguće da se svi lokalni izbori održe u istom danu.

Dodao je da ih je predsednica skupštine Ana Brnabić obavestila da će danas raspisati beogradske izbore.

Podsetio je da je 18. april krajnji rok da se promeni zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana, čime bi se stekli uslovi da se svi izbori održe u istom danu – 2. juna.

Aleksić nije želeo da odgovori da li će opozicija bojkotovati izbore, u slučaju da se svi lokalni izbori ne održe u istom danu.

Vojislav Mihailović iz koalicije NADA poručio je da oni ne mogu da izađu na takve izbore niti će oni biti važeći.

Zoran Lutovac iz Demokratske stranke poručio je da su oni došli sa minimalnim zahtevima da se održe fer izbori, ali im je Brnabić rekla da ne vidi problem, a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je kazao da ako mi ne učestvujemo u ovome, oni imaju dovoljnu većinu da učestvuju sami.

Radomir Lazović je poručio da se opozicija fokusirali na tri minimalna zahteva, ali iz materijala koje su dobili od vlasti jasno je da oni nemaju nameru da ispune preporuke ODIHR.

Marinika Tepić je istakla da nema govora da je opozicija na sastanak unapred došla sa namerom da se dogovor ne postigne.

Skupštinski kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti, predvođen predsednicom skupštine Anom Brnabić, završen je bez dogovora.

Predstavnici vlasti nisu prihvatili uslov opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Konsultacije sa opozicijom su završene, rekla je Brnabić u sali gde se odvijao sastanak i dodala da je ona sve konsultacije obavila. Ona se posle sastanka nije obraćala medijima.

Drugi sastanak predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA zajedno sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije počeo je u Narodnoj skupštini u 9.00.

Opozicija je pre dva dana predstavila svoja tri zahteva, koji podrazumevaju forimranje komisije koju će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska, potom da javni servisi počnu profesionalno i odgovorno da izveštavaju, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatnu zastupljenost i treći da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Predsednica skupštine Ana Brnabić je kazala da je SNS u načelu saglasan sa prva dva zahteva, a da je sporan treći.

Reporterki N1 predstavnici opozicije su pred današnji kolegijum rekli da ukoliko predstavnici vlasti ne budu želeli da razgovaraju o trećem zahtevu, sastanak će brzo biti završen, ali imajući u vidu da traje već više od 45 minuta, verovatno se o njemu raspravlja.

Takođe i prva dva zahteva moraju biti dobro razrađena, pogotovu ovaj što se tiče RTS, s obzirom da je Brnabić rekla da ni SNS nije zadovoljan radom javnog servisa i predložila da se razgovara sa rukovodstvom RTS, ali i rukovodstvima televizija N1 i Nove S.

Ono što se očekuje posle kolegijuma je da se vidi da li se napravio neki pomak, prevashodno u političkoj volji, a pravno će to biti regulisano nakon što se pokaže politička volja, da vidimo da li će svi akteri s političke scene učestvovati na izborima.

Danas je i krajnji zakonski rok za raspisavnje beogradskih izbora, i to treba da učini predsednica parlamenta. Prethodnih puta se to događalo u podne, ali pošto traje ovaj kolegijum i pošto ne znamo na kojim još nivoima će se razgovarati o ovim zahtevima, možda bude u toku večeri.

Brnabić je pre dva dana kazala da će danas definitivno raspisati beogradske izbore, jer ne želi da krši zakon.

KOMENTARIŠI