U Srbiji treću dozu primilo više od 110.000 građana

U Srbiji treću dozu primilo više od 110.000 građana

Foto: Pixabay // ilustracija

U Srbiji je do sada više od 110.000 građana primilo treću dozu vakcine protiv korona virusa, rekao je Tanjugu direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Bekić je istakao da brojevi govore o tome da je još uvek usporena vakcinacija u Srbiji prvom i drugom dozom, dok je veće interesovanje za treću dozu.

Prema njegovim rečima, do sada je dato više od 5,8 miliona doza vakcine protiv korona virusa – 2,9 miliona prvih i 2,8 miliona drugih doza.

Bekić je ukazao da je trenutno 50 odsto stanovništva Srbije, u starosnoj dobi za prijem vakcine, vakcinisano, dodajući da je to još uvek nedovoljno, jer nismo stekli kolektivni imunitet.

On je ukazao da se između 3.000 i 5.000 prvih i drugih doza daje dnevno, a da je u prvih skoro 10 dana davanja treće doze istu primilo već više od 110.000 gađana.

On je preneo da se građani najviše odlučuju za vakcinu Fajzer, više od 2.800 cepiva tog proizvođača je aplicirano, a zatim sledi Sinofarm 1.800 vakcina, dok se za ostale vakcine građani odlučuju u nekom manjem broju.

Bekić kaže da svi koji su dobili prvu i drugu dozu vakcine u Srbiji, mogu da prime i treću.

“Svi koji su ušli u naš sistem imaju pravo da posle 180 dana dobiju treću dozu. Svi građani koji se za to odluče, mogu je dobiti. Svako ko se odluči bez obzira da li je državljanin Srbije ili je iz neke druge države, ako je vakcinisan kod nas i nalazi se u sistemu, dobiće treću dozu ako to želi”, objasnio je Bekić.

On je ukazao da je korona u zamahu ne samo u regionu već i u Srbiji, da se pune kovid bolnice.

“Jedini način da se zaista izvučemo iz ove pošasti koja se zove korona je samo vakcinacija. Zato apelujem na građane koji se još nisu vakcinisali, posebno na mlade da to učine što pre”, naglasio je Bekić dodajući da brojevi pokazuju da više od 95 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano.

To, kaže, dovoljno jasno govori o toma šta to znači i šta treba da uradimo, a to je da se vakcinišemo.

KOMENTARIŠI