U Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine

U Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine

Foto: Pixabay // ilustracija

Avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je najavio da će od ponedeljka stići još novih 19.500 vakcina “Fajzer”, a u utorak 250.000 “Sputnjik V”. Najavio je i da će novinari biti uvršteni na prioritetnu listu za vakcinaciju.

Avion je sleteo oko 9.50. Dočekali su ga pored Vučića, i ministar Zlatibor Lončar, šef BIA Bratilsav Gašić, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vakcine su dopremljene u 10 kontejnera, a 125.000 vakcina stane u jedan kontejner, rekao je Vučić na aerodromu. On je u zahvalio predseniku Kine Si Đinpingu ali i ambasadorki Kine na ovom veoma važnom poslu za Srbiju.

On je najavio da će u narednih sedam osam dana primiti upravo kinesku vakcinu kako bi pokazao da je ona bezbedna za stanovništvo.

Zahvalio se predsedniku Siju ne samo na korektnosti, nego i na prijateljstvu jer su nam, kaže, poslali milion doza što nije lako učiniti. Kaže i da je za sve što je molio od Sija, od Železare pa do drugih stvari, on imao razumevanja za našu zemlju i pomagao nesebično.

Rekao je i da zamolio premijerku i ministra Lončara da se na prioritetnu listu stave i novinari i da će od ponedeljka i utorka novinari moći da se vakcinišu odmah, pošto rade na terenu – da ne ugrožavaju svoje bližnje i sagovornike.

„Ono što pobeđuje koronu su vakcine, one su važne za zdravlje,  a pod dva važna je ekonomija, gledaćemo što pre da se vratimo u normalan život, da radimo više“, rekao je Vučić i dodao da je jedna deo ljudi radio više tokom pandemije, kao što su lekari, ali da moramo svi da radimo više da bismo zemlju pokrenuli i da bismo i 2021. i 2022 bili prvi po rastu u Evropi.

Vučić je rekao i da ga brinu novi sojevi virusa koji dolaze iz Britanije i Južne Afrike i zato je strahovito važno da se ubrza vakcinacija u Srbiji. On je zamolio ministra Lončara da od utorka krene vakcinacija bukvalno svuda i da se u najudaljenije delove zemlje vakcina pošalje.

To je, kaže, važno i da bismo osnažili našu ekonomiju i počeli da radimo.

Vučić je najavio da se pregovara sa Kovaksom i oko AstraZenekine vakcine i da očekuje da će u Srbiji biti pet-šest vrsta vakcina do juna, jula.

Upitan za proceduru izdavanje dozvola za kinesku vakcinu, Vučić je rekao da prema onome što se raspitao, nema velike razlike u preceduri.

Istakao je da su od kineske strane tražili mnogo dokumentacije i stizale su hiljade stranica dokumenata, „znajući kampanje koje se kod nas vode ne samo protiv vakcine već protiv bilo čega“.

„Mi smo tražili dokumentaciju, ali nismo učestvovali u trećoj fazi testiranja u kojoj su učestvovale mnoge zemlje da ne bi građani rekli praviš kuniće od nas. Čekali smo da Kina da svoju registraciju i dozvole, a kad to Kina da onda je to ozbiljna garancija, istovremeno smo uzimali dokumetacije i rešenje i šta sve sadrži“, rekao je Vučić.

Dodao dje a je za njega bio važan podatak da je šeik Dubaija primio kinesku vakcinu i da to dokazuje koliko je kvalitetna, što se pokazalo i u mnogim zemljama.

On je izrazio očekivanje da će Agencija za lekove narednih dana dati dozvolu za vakcinu kada završi čitanje dokumentacije, pošto ih je molio da to rade danonoćno, kao i da će završiti testiranja pošto su im već poslate velike količine doza na testiranje.

Vučić je preneo i da se uskoro očekuje da kineska vakcina bude dozvoljena i za decu od tri do 17 godina.

Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona Zoran Gojković izjavio je prethodno da bi po dobijanju svih odobrenja od Agencije za lekove i medicinske sredstva, primena kineske vakcine u Srbiji mogla početi u nedelju ili ponedeljak. Ta vakcina, inače, još nema dozvolu Agencije za lekove.

Kineska „Sinofarm“ je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon „Fajzerove“ i ruske „Sputnjik VE“.

 

KOMENTARIŠI