U toku 15. Evropska nedelja prevencija raka glrića materice

U toku 15. Evropska nedelja prevencija raka glrića materice

Foto: Urban City / B.P. /ARHIVA

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 18. do 24. januara 2021. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosimo poruku svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove preventabilne bolesti.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.„BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICEˮ je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prema istom izvoru u Srbiji od karcinoma grlića materice svake godine umire u proseku 468 žena.

Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokom stopama obolevanja i umiranja u Evropi.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Evropska asocijacija za rak grlića materice je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na:

distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa;

organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, na fakultetima, u radnim organizacijama;

organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije;
organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescente u srednjim školama;

održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima;

javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično sa porukama o značaju PAP-a pregleda;
diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije raka grlića materice.

Budući da je u našoj zemlji nepovoljna epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom COVID 19, preporuka je da se tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice planirane aktivnosti realizuju putem medija i društvenih mreža.

KOMENTARIŠI