Za Požarevac 900 kineskih vakcina, vakcinisan gradonačelnik Požarevca

Za Požarevac 900 kineskih vakcina, vakcinisan gradonačelnik Požarevca

U Požarevac je u utorak stiglo 900 vakcina kineske proizvodnje kojom je započeta vakcinacija. Vakcinacija je počela u 8 časova. Prvog dana vakcinacije u Požarevcu vakcinisao se i gradonačelnik Saša Pavlović.

Vakcinišu se građani koji su se prijavili preko sajta eUprava, vakcina se prima u dve doze. Za Braničevski i Podunavski okrug stiglo je u ZZJZ Požarevac ukupno 3600 doza, 900 je planirano za Požarevac i 90 za Kostolac. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović pozvao je građane da se i dalje prijavljuju za vakcinisanje, kako bi pobedili ovu bolest i pomogli zdravstvenim radnicima.

Do 12 časova vakcinisnao je oko 150 građana. Vakcinacija u Požarevcu radiće se na 3 punkta, dva u Požarevcu (Medicina rada i Dom zdravlja), jedan u Kostolcu. Imunizacija protiv virusa COVID-19, za građane sa teritorije Gradske opštine Kostolac, obavlja se u prostorijama Medicine rada u Kostolcu. Građanima sa teritorije Gradske opštine Kostolackoji su se prijavili za vakcinaciju preko e-uprave, stižu obaveštenja u kojima je potpisan Dom zdravlja zdravlja Požarevac sa adresom Jovana Šerbanovića, ali vakcinacija se obavlja u Medicini rada u Kostolcu.

Građani će o terminu vakcinacije biti obavešteni pozivom kol centra, SMS-om ili Email-om. Vakcinacija na teritoriji Grada Požarevca vrši se od 8 do 15 časova.

Kineska vakcina protiv korona virusa kompanije Sinofarm dobila je sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Podsećamo, milion doza kineske vakcine proizvođača Sinofarm, čiji je naziv BBIBP-CorV.  Sinofarm vakcina, koja se često naziva i tradicionalnom vakcinom pošto je zasnovana na dobro poznatoj tehnologiji, i koja se daje u dve doze na 28 dana, funkcioniše tako što se osobi daje umrtvljeni virus protiv koga se organizam bori i stvara imuni odgovor.

Među onima koji su primili vakcinu, manje od 0,1 odsto je imalo blagu temperaturu, a dvoje na milion vakcinisanih imalo je „relativno ozbiljne neželjene reakcije“ poput alergija.

Među neželjenim reakcijama nije utvrđen nijedan ozbiljni neželjeni događaj, a druge reakcije koje su primećene u najvećem broju su temperatura i bol na mestu uboda.

KOMENTARIŠI