U Velikom Gradištu održan je 26. Muzički festival „Carevčevi dani“ u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ i pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Organizacije muzičkih autora Srbije SOKOJ i sponzora.

U svetlu događaja prouzrokovanih virusom kovid-19, u svedenoj je formi, kroz jednodnevnu svečanost, realizovano pet segmenata Festivala.

U podnevnom terminu i prijatnom ambijentu stoletnih lipa u gradskom parku, pred brojnim poštovaocima Carečevog dela, svečanim činom podizanja festivalske zastave i polaganjem venca na spomenik Vlastimiru Pavloviću Carevcu od strane predsednika opštine Veliko Gradište i predsednika Organizacionog odbora, Dragana Milića, otvoren je ovogodišnji festival.

Program je otpočeo prigodnom besedom Sanje Đokić, člana Umetničkog saveta, i trećenagrađenom pesmom sa poetskog konkursa o Carevcu, autora Milisava Milenkovića, u izvođenju glumca amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ Veliko Gradište, Igora Mišurovića.

Kroz sedam izložbenih panoa, u fotografiji je predstavljeno stvaralaštvo rodonačelnika naše narodne muzike – Vlastimira Pavlovića Carevca.

Nakon održane izložbe „Svilen konac –Carevčevo zlatno gudalo“, autora mr Mirjane Drobac i prof. Nikole Rackova, u Opštini Vračar, predstavljena je i građanima i posetiocima u Velikom Gradištu. Tom prilikom, stručni saradnik Izložbe i saradnica direktora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, Ana Gajić, pročitala je govor prof. Zorana Marića, saradnika na izložbi. Upriličen je i nastup vokalnih solistkinja Vesne Dimić i Biljane Petković u pratnji Ilije Pavlovića na harmonici nakon čega je predsednik Umetničkog saveta i moderator programa, prof. Nikola Rackov zvanično otvorio izložbu.

Na promociji časopisa „Carevčeva lira“ koja izlazi u okviru festivala, ovog puta govorili su prof. Suzana Milenković i urednik Žarko Živanović. Tom prilikom pročitana je drugonagrađena pesma sa poetskog konkursa, autora prof. Dragoša Pavića. U okviru Okruglog stola na temu „Narednih 25 godina“ govorili su predsednik Umetničkog saveta, prof. Nikola Rackov i Branislavka Veličković, direktorka Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ , koji su se tom prilikom osvrnuli na prethodne i dali projekciju za predstojeće godine festivala „Carevčevi dani“.

Finalni deo svečanosti, u večernjim časovima, održan je u hali Sportskog centra, Kroz jednoipočasovni program, upriličeno je izuzetno koncertno veče kojim je obeleženo 125 godina od rođenja velikog Carevca. Početak programa obeležio je prigodan govor predsednika opštine i Organizacionog odbora Festivala, Dragana Milića, i beseda Umetničkog direktora festivala, magistra Mirjane Drobac. Nakon besede o umetničkim vrednostima koje nam je Carevac ostavio, čast da pesmom otvore dvadeset šeste „Carevčeve dane“ pripala je duetu Vesni Dimić i Biljani Petković, nakon kojih su nastupili violinisti i pevači –laureati sa dosadašnjih takmičenja – Aleksandar Savić, Milovan Jovičić, Larisa Kopić, Sofija Živić. prof. Ljubica Miladinović, Katarina Bogdanović.

Čitanjem literarnog rada predstavljena je prvonagrađena pesma sa poetskog Konkursa na temu Carevca, autora Dragana Jacanovića. I ovog puta, sada već po tradiciji, svoj umetnički doprinos ovogodišnjem festivalu dao je Narodni orkestar RTS-a, pod vođstvom maestra Vlade Panovića, koji ove godine obeležava 85 godina svog postojanja i umetničkog rada.

Svoj pečat i posebnost ovogodišnjem festivalu dao je i prvak naše opere Oliver Njego. Nakon maestralnih nastupa ovogodišnjih učesnika, festival je svečano zatvorio predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište, Vladimir Štrbac, a posetioce je ispratilo čuveno Tobdžijsko kolo u izvođenju violinista –laureata u pratnji Narodnog orkestra RTS-a.

KOMENTARIŠI