U Velikom Gradištu održan 27. Muzički festival „Carevčevi dani“

U Velikom Gradištu održan 27. Muzički festival „Carevčevi dani“

Foto: Urban City / B.P.

Po 27. put, od 12. od 14. jula, Veliko Gradište je bilo muzički centar Srbije u kome su se okupili ljubitelji violine i vokalne interpretacije.

Pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz tri festivalska dana održan je Muzički festival „Carevčevi dani“, inspirisan bardom izvorne narodne muzike Vlastimirom Pavlovićem Carevcem.

Ovogodišnje festivalske svečanosti počele su u Carevcu, rodnom selu muzičara, po kojem je i dobio nadimak. Nakon polaganja venca na spomen-ploču i spomenik Vlastimiru Pavloviću, prisutnima se prigodnom besedom obratila v. d. direktora Kulturnog centra Branislavka Veličković. Predsednik MZ Carevac Nenad Aćimović je svečano otvorio izložbu „Svilen konac – Carevčevo zlatno gudalo“ koja je po prvi put postavljena na tom mestu. U selu je upriličen i kulturno-umetnički program „Hajd povedi veselo“ na kome su nastupili mladi folkorni igrači i pevačka grupa ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište , KUD “Mladost“ iz Poljane, istrumentalni solista na fruli Ljubiša Zarić, vokalni solista Jovana Đikanović, mladi istrumentalni solista na harmonici Marko Mitić. Novina ovogodišnjeg programa bila je izložba narodnih rukotvorina u organizaciji Udruženja žena „Topolovčanke“ i uz gostovanje udruženja žena iz Rama, Đurakova i Biskuplja.

Istog dana, u večernjim časovima, svečanost je nastavljena u Velikom Gradištu. U popodnevnom terminu, u sali Skupštine opštine održan je tradicionalni koncert „Mokranjac-Carevcu“ na kome su nastupili učenici i profesori Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ Požarevac – odeljenja iz Velikog Gradišta i Kučeva. U okviru koncerta svečano je promovisan koncertni klavir nastupom priznatog umetnika i pijaniste Neboše Maksimovića. Po završetku koncerta, na sceni Kulturnog centra, glumica Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara Nataša Petrović izvela je monodramu „Čučuk Stana“, po tekstu i u režiji Željka Hubača. Muzički program je nastavljen u Crkvi Sv. Arhangela Gavrila, u izvođenju grupe Rukovet, i uz promociju knjige „Ogledi o srpskoj muzici“, Dragana Mlađenovića Šekspira. Posetioci su imali prilike da se, osim uživanja u muzici, upoznaju sa istrumentima iz renesansnog perioda.

Drugi festivalski dan otpočeo je u gradskom parku, ceremonijom polaganja venca na spomenik Carevcu i podizanjem festivalske zastave. Na svečanosti, prisutnima se u ime žirija pesničkog konkursa, obratio prof. Igor Mišurović nakon čega je pročitana trećenagrađena pesma, mlade autorke Anje–Marije Živanović. Ceremonija je uobličena inspirativnom besedom Vesne Novković, direktorke Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta. Ovom prilikom, na obližnjoj zgradi na Žitnom trgu, otkriven je mural Vlastimira Pavlovića Carevca, autora Nikole Pršendića, akademskog slikara. Na svečanosti su govorili prof. Nikola Rackov, autor murala i predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac.

Program je nastavljen u večernjim časovima na letnjoj pozornici na obali Dunava gde je 27. po redu festival „Carevčevi dani“ svečano otvorio predsednik opštine Dragan Milić. U okviru koncerta “Caru u čast“ nastupili su Narodni orkestar RTS-a, vokalni solisti Renato Henc i Sofija Perić, ANIP “Vlastimir Pavlović Carevac“, laureat violinskog takmičenja Milan Minić i frulašica Marija Radovanović.

Finalni festivalski dan, u podnevnom terminu, bio je rezervisan za „Podnevne razgovore“ i dva programska sadržaja. Tom prilikom predstavljen je i 20. jubilarni, primerak festivalskog biltena „Carevčeva lira“ o kome su govorili istoričar prof. Nenad Mihajlović i urednik Žarko Žiavnović. Nakon toga, pročitana je drugonagrađena pesma, autora Jovana Bundala, a nagrađenim pesnicima uručene diplome za najbolje radove poetskog konkursa. Program je oplemenio i nastup vokalne solistkinje Danke Stojiljković u pratnji Ilije Pavlovića na harmonici. U okviru Okruglog stola na temu “Leksikon narodne muzike u Srbiji“ govorili su prof. Nikola Rackov i umetnički direktor Festivala Mirjana Drobac. O viziji Festivala govorili su predsednik opštine Dragan Milić i v.d. direktora Kulturnog centra Branislavka Veličković.

Najbitniji segment ovog festivala otpočeo je na letnjoj pozornici besedom istaknute glumice Gorice Popović da bi bio nastavljen nadmetanjem trinaestoro mladih violinista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a, pod upravom Vlade Panovića. O najboljima je odlučivao stručni žiri sastavljen od eminentnih umetnika iz sveta muzike: istrumentalista na harmonici Ljubiša Pavković, violinisti Bojan Pavlović i Zoran Bahucki. Za to vreme, u revijalnom programu nastupili su vokalni solisti Danka Stojiljković, Nenad Manojlović, Nemanja Maksimović i Vera Stolić, a veče je obeležio i istrumentalni nastup Ljubiše Pavkovića na harmonici. Po odluci žirija, laskavu titulu laureata poneo je Uroš Grčak iz Beograda, kome je pripala statueta Carevca, violina iz majstorske radionice Jana Nemčeka, novčana nagrada, monografija „Od zlata gudalo“ i nagrada Muzičke produkcije RTS-a. Drugoplasirani takmičar je Nemanja Radivojević iz Jabučja kod Lajkovca, a trećeplasirani Ivan Bošković iz Starčeva kod Petrovca na Mlavi. Osim glavnih, uručene su i specijalne nagrade koje su otišle u ruke Uroša Grčaka (nagrada publike), Luke Đorđević (najbolje izvedena pesma), Igora Pejovića (najbolje izvedeno kolo), Anastasija Niklić (najbolji scenski nastup), Jovan Nikolić (najmađi učesnik). Nakon proglašenja, zamenik predsednika opštine Slađan Marković svečano je zatvorio ovogodišnji festival. Na samom kraju, po tradiciji, svi takmičari-violinisti zasvirali su Topdžijsko kolo, na čelu sa mentrom Zoranom Kovačevićem.

U okviru Festivala, od 11. do 14. jula, u Domu učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, održana je Letnja akademija narodne muzike koju je vodio mentor Zoran Kovačević gde je učestvovalo devetoro prijavljenih violinista.

Organizator i nosilac ove izuzetne muzičke manifestacije je JU Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište.

KOMENTARIŠI