U Velikom Gradištu održana tribina Projekta „Niste sami“

U Velikom Gradištu održana tribina Projekta „Niste sami“

U Srednjoj školi „Miloje Vasić“ u Velikom Gradištu, 08.oktobra, održana je tribina Projekta „Niste sami“, sedma u ovoj godini.

Kampanja „Niste sami“ pokrenuta je u oktobru 2018. godine, dan nakon Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a, a sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

Među uvodnim govornicima prisutnima se obatio predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić. “Svedoci samo da imamo takvu decu, da smo nažalost unekoj fazi, otvoreno govoreći, da ponekad, vrlo često, krijemo neku bolest, što mislim da nije dobro i mislim da su ovakvi skupovi veoma značajni. U Velikom Gradištu ima primera dobre prakse, gde je zahvaljujući Jeleni Marković, njeno udruženje Srbija velikog srca ta fama počela da se razbija. Jelena je sa svojim udruženjem uspela da animira desetak dece sa problemima koja sada trče za loptom, vežbaju u parku, crtaju, a prekjuče su se radovala dolasku Bobe Kovača, selektoru odbojkaša.“, rekao je Milić, navodeći da je mali broj opština koje su se opredelile da se organizuju tribine i da će opština Veliko Gradište i ubuduće stajati na raspolaganju.

Predsednik Društva neurologa, Ranko Raičević, napomenuo je da, kao lekar, zna kolik je tanka linija između bolesti i zdravlja. “Toliko da svi mi koji smo u formi, u sledećem trenutku možemo biti s one druge strane, da ćemo mi biti bolesni. U tom smislu Projekat Nismo sami ne vodi se samo pričom o duševnim poromećajima i problemima razvoja mladih, on treba da bude priča o svim oblicima stigmatizma u svetu.“, istakao je on, potencirajući na razgovoru o problemima i druženju kao vidu terapije.

“Ono što bih ja volela da vam ostane u svesti nakon ovog skupa je da populacija o kojoj danas govorimo jeste hrabrija, izdržljivija od svih nas. Njihova borba ne prestaje. Bore se protiv problema koje imaju, bore se za priliku da budu to što žele da budu i što mogu da budu, bore se protiv nas. Mi se ne ponašamo uvek onako kako treba da se ponašamo.“, rekla je u obraćanju Jelena Marković, predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom „Srbija velikog srca“.

Govoreći o problemima mladih sa invaliditetom, u panel diskusiji su učestvovali Dobrila Marković, predstavnik OPENS-a, Natalija Lazić, pozorišni producent, majka devojke sa autizmom, Bojana Božić, dizajner nameštaja, dijagnostifikovan anksiozni poremećaj i depresija i Ena Ese, predstavnik Centra „Srce“.

Nakon prve konferencije, održane 11. oktobra u Domu Narodne skupštine u Beogradu, tribine su održane u još šest gradova širom Srbije (Bačka Palanka, Novi Sad, Požarevac, Zaječar, Niš i Čačak).

U ovoj godini, domaćini tribina bile su opštine Savski venac, Sremski Karlovci i Vrbas, i gradovi Zrenjanin i Novi Sad. U gradovima širom Srbije, ove će godine biti održano 12 tribina.

KOMENTARIŠI