Učenici iz Leška sa Kosova u poseti Poljoprivrednoj školi u Požarevcu

Učenici iz Leška sa Kosova u poseti Poljoprivrednoj školi u Požarevcu

Danas, 12. maja gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima posetio je Poljoprovrednu školu. Gosti našeg grada danas su učenici Poljoprovredne škole iz Leška sa teritorije Kosova i Metohije.

Gradonačelnik je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što su danas gosti našeg grada iz jedine Poljoprovredne škole sa Kosova i Metohije. Pavlović je učenicima iz Leška još rekao da će im sa zadovoljstvom predstaviti našu Poljoprivrednu školu, ali i znamenitosti našeg grada.

Učenici danas posećuju Viminacijum i ergelu Ljubičevo. Gradonačelnik je ovom prilikom ukazao na značaj ove dve znamenitosti Grada Požarevca i podsetio da Poljoprovredna škola u Požarevcu ove godine obeležava 150 godina postojanja.

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Bojan Ignjatović, direktor Poljoprivredne škole iz Leška zahvalio je na prijatnoj dobrodošlici i pozvao u goste.

Poljoprivrednu školu koja se sada nalazi na krajnjem severu Kosova i Metohije u mestu Lešak osnovao je sestrić Nikole Tesle Milenko Peurača 1946. godine u Prištini.

Škola je u Prištini radila sve do 1999. godine kada je za vreme bombradovanja iseljena pod prinudom. Škola je potom dve godine bila smeštena na teritoriji Srbije, nakon čega je bila smeštena u mestu Lešak u podrumskim prostorijama gde se nastava odvijala sve do 2016. godine kada je škola premeštena u poludovršenu novu zgradu. Ova škola danas ima oko 10% kapaciteta u odnosu na period do 1999. godine.

KOMENTARIŠI