Foto: Urban City 2018.

U okviru manifestacije Noć muzeja, u subotu 14. maja u 18.30 sati, u kući Đure Jakšića dr Miomir Korać direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Vimunacijum održaće predavanje o ostacima Viminacijuma.

Na predavanju će biti reči o dosadašnjim geofizičkim istraživanjima i arheološkim radovima koji predstoje, rekla je Ana Petrović organizator programa u Kući Đure Jakšića.

Zanimljiva priča o Viminacijumu i naseljima koja postoje pod zemljom, u Galeriji Kuće Đure Jakšića biće upotpunjena i izložbom koja obuhvata 18 bronzanih portreta rimskih careva koji su rođeni i živeli na tlu Srbije. Posetioce će u autentičnoj odeći iz tog perioda dočekati rimski legionari i devojke u togama. Duh antičkog grada, nekadašnje metropole rimske provincije Gornje Mezije, koji se prostire na preko 450 hektara dočaraće i hrana iz tog perioda – stare vrste hleba i kolačići.

U muzičkom delu dvosatnog programa posvećenog Viminacijumu nastupiće i studenti Filološko – umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Galerija Kuće Đure Jakišća u Noći muzeja 14. maja za sve zainteresovane posetioce biće otvorena do ponoći, poručila je organizator programa Ana Petrović.

KOMENTARIŠI