Foto: Energija Kostolac

Izdvajanje Elektrodistribucija iz sastava JP EPS-a sa stanovišta većeg dela Sindikata EPS-a, na krajnje nedemokratski način, bez odluka Izvršnog i Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a, podupretdopisom sadašnje Ministarke rudarstva i energetike, koji nedvosmisleno govori o stopiranju izgradnje Termoelektrane „Kolubara B” i investicija u termo i ugaljski sektor, sa tendencijom gašenja u godinama koje su pred nama, dovelo je do reakcije jednog dela Sindikata uz podršku 6.000 zaposlenih RB „Kolubare” na skupu u Kaleniću 24.05.2021. godine.

Vodeći se načelima solidarnosti, jedinstva, a i interesima zaposlenih Ogranka „TE-KO Kostolac”, Sindikalna organizacija „Termoelektrane Kostolac” je dala pun doprinos i podršku pomenutom skupu.

Neodgovorno, krajnje bahato ponašanje bivšeg rukovodstva Sindikata EPS-a dovelo je nas, proizvođače električne energije u krajnje neizvesnu situaciju. Napominjem: u Srbiji se proizvodi preko 70% električne energije iz uglja. Svaka pomisao da se to promeni, zameni vetrogeneratorima i solarnim panelima uz pokroviteljstvo Zelene agende, Srbiju vodi u energetsku zavisnost. To jeste priča jakih lobista i visoke politike razvijenih država koji, nažalost, imaju svoje kvislinge da tu politiku sprovode.

Ono što, sasvim prirodno nas najviše boli, jeste osvrt na našu lokalnu sredinu, grad Požarevac i opštinu Kostolac sa  pripadajućim selima. Moželi neko da zamisli ovu sredinu u slučaju prestanka rada termoelektrana i kopova? Može li neko da stavi prst na čelo, razmisli o statusu 3000 zaposlenih, kao i njihovim članovima porodica, koji prihoduju iz Ogranka „TE-KO Kostolac”? Da zlo bude veće, tu su izdvojena preduzeća sa više od 2.500 zaposlenih, koji su poslovima (učesća preko 95%) oslonjeni na naš Ogranak. Naravno da će se sve ovo preslikati na sport, kulturu i na druge  delatnosti koje proizlaze iz privatnog sektora. To nas boli, a boli i sve sredine koje imaju instalisane termokapacitete.

Foto: Energija Kostolac

Sa druge strane, velika Nemačka i Engleska su pokrenule svoje konzervirane termokapacitete. Poljska, kao članica Evropske Unije, proizvodi 80% električne energije iz uglja. Tako veliki i brižni, a znaju da sačuvaju sebe, svoju industriju i sve što dolazi iz toga.

Uzimajući u obzir  sve navedeno, poslednjih meseci smo uložili velike napore imali mnogo posla.Obilazili smu Srbiju, objašnjavali zaposlenima, učestvovali na Sindikalnim odborima naših Ogranaka. Radili smo sve u cilju traženja odgovornosti bivšeg rukovodstva Sindikata i ostvarivanju jedinstva za istrajnu borbu ka promeni stavova i pogleda kada je u pitanju status proizvodnje energije iz termokapaciteta.

Mislim da smo uspeli u tome. Ne mogu da kažem da nam je umnogome (nažalost) pomogla ova energetska kriza u svetu. Pokazala je da smo u pravu za sve sto smo pričali i odavno ukazivali.

Novo rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a je već prvog dana počelo da radi punim kapacitetom. Izašli smo pred Poslovodstvo sa zahtevima  u pozitivnoj atmosferi koja proizilazi  iz  novog, transparentnog načina  rada. Poslovodstvo Eps-a, na čelu sa vd. direktorom Miloradom Grčićem, dalo nam je pun legitimitet i ukazalo na potrebu uzajamne saradnje i medjusobnog poštovanja.

Nadam se da će to za Kostolac značiti nastavak investicija u svim oblastima, posebno vezanih za ekologiju i zaštitu životne sredine ( zatvaranje deponije pepela u Starom Kostolcu, izgradnje odsumporavanja i izmeštanja deponije uglja u  Termoelektrani „Kostolac A” i nastavku izgradnje B3 u Drmnu).

Učinimo život u Kostolcu i okolini čistijim i boljim.

Neka Nemci, Francuzi, Englezi i ostali brižnici vode računa o sebi i zdravlju svoje dece, a nas ostave da vodimo računa o svojoj.

Predsednik Sindikalne organizacije EPS TE Kostolac Dušan Bakić

KOMENTARIŠI