Foto: Pixabay // ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa službenicima Poreske uprave-Sektora poreske policije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca i poreska utaja i oštetile budžet Republike Srbije za 39.801.120 dinara, saopštio je MUP.

Takođe, krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još pet osoba koje se terete za krivično delo poreska utaja u pomaganju.

Uhapšeni su J. M. (1959), odgovorno lice SZTR „Gorionik“ iz Salakovca, osumnjičen da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, kao i zaposleni u toj firmi koji se terete za krivično delo pranje novca u pomaganju D. M. (1984), R. Ć. (1966), D. Đ. (1987), S. C. (1960), J. J. (1963), B. K. (1971), N. Ž. (1981), V. S. (1989), A. M. (1992), B. D. (1994) i S. M. (1965).

J. M. je, kako se sumnja, kao odgovorno lice SZTR „Gorionik“, od 1. marta 2019. do 31. decembra 2020. godine, zaključio 10 fiktivnih ugovora o zakupu putničkih automobila sa svojim radnicima, iako je znao da se ugovorene usluge neće realizovati.

On se tereti da je potom 11 miliona dinara prebacio na račune svojih zaposlenih, na osnovu fiktivnih ugovora kojima je trebalo da opravda navodni zakup vozila.

Radnici su, kako se sumnja, po dogovoru, novac podizali sa računa i predavali D. M., koji ga je potom davao J. M.

Kako se sumnja, J. M. je taj novac koristio za isplatu plata zaposlenih, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, kao i za druge obaveze SZTR „Gorionik“ i lične potrebe, a na taj način izbegao je plaćanje poreza.

Osumnjičeni J. M. tereti se i da je zajedno sa D. M. i još pet osoba protiv kojih će biti podneta krivična prijava u redovnom postupku izvršio krivično delo poreska utaja.

Oni su, kako se sumnja, od 1. januara 2016. do 31. decembra 2019. godine zaključivali fiktivne ugovore koji nisu realizovani i na taj način oštetili budžet Republike Srbije za 28.801.120 dinara.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

1 KOMENTAR

  1. Bilo je i vreme ako nije samo da zamazu oci pa ga puste…
    A kad ce Transkop? Kad ce Danko direktor bolnice ?
    Ima ih jos dosta svi znaju sta se radi i cute .

KOMENTARIŠI