Foto: Urban City / I.P.

Danas, 14. maja u vrtiću „Bambi“ obeleženo je 110 godina PU „Ljubica Vrebalov“ u Požarevcu.

Svečanosti je prisustvovao pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Milan Pašić, kao i savetnica u grupi za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Ružica Nedeljković.

Na početku današnje svečanosti hor vaspitača PU “Ljubica Vrebalov” izveo je kompozicije “Bolujem ja, boluješ ti” i “Poranila devojčica”.

Foto: Foto: Urban City / I.P.

Na današnjoj svečanosti govorio je i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović koji je između ostalog rekao da mu je veliko zadovoljstvo da prisustvuje ovom jubileju. “Deceniju više od veka postojanja, ova ustanova sprovodi božansku misiju, a to je da zajedno sa roditeljima jača krila naših mališana kako bi se otisnuli u svet škoslkih obaveza. Veličinu i značaj jednog grada meri se po istorijatu njegovih obeležja”, rekao je Pavlović.

SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City / I.P.

“Podatak, da je još 1911. godine u Požarevcu od strane Danice Radosavljević pokrenuto organizovano čuvanje i vaspitanje predškolske dece govori da je tradicija ovog vida obrazovanja duga 11 decenija u našem gradu. Tokom tog perioda, kao dokaz kvaliteta, preživeli ste zajedno sa državom neke teške godine koje nisu uspele da zatvore vrata vaše ustanove. Vremenom ste rasli, objekti su se dodavali i proširivali”, naglasio je gradonačelnik.

“Koliko smo ponosni na rekonstrukciju i osavremenjivanje postojećih objekata, toliko nam je važno i to što konstantno sprovodite stručno usavršavanje vaspitačkog kadra. To nam je važno zbog toga što kao grad želimo da pružimo najbolju moguću uslugu deci i njihovim roditeljima i to želimo da učinimo svima koji tu uslugu žele. Putujući ka cilju da više ne budu liste čekanja na upis u vrtiće, uveli smo i subvencionisne cene za polaznike privatnih vrtića. Ono što me najviše raduje je činjenica da ste vi kao ustanova, sa svojom logistikom i višedecenijskim iskustvom pomogli ovaj projekat. Kao svojevrsni “veliki brat” uveliko ste doprineli da i vaše kolege iz privatnog sektora na adekvatan način obavljaju ovaj poziv”, rekao je još Saša Pavlović na današnjem obeležavanju jubijela.

Foto: Urban City / I.P.

Deca iz vrtića “Bambi” izvela su muzičku igru “Dobro veče susedice”.

Na današnjem jubileju su uručene zahvalnice pojedincima u timovima za podršku i angažovanje tokom prethodnog perioda.

Istorijat

Prva predškolska ustanova, zabavište – škola počela je sa radom 15. maja 1911. godine u Požarevcu.

Zabavište je pohađalo trinaestoro dece iz uglednih požarevačkih porodica. To je bila prva predškolska ustanova u Požarevcu čije tradicije danas nosi i ostvaruje Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece “Ljubica Vrebalov”.

Znatno širenje mreže predškolskih objekata, a time i razvoja organizovanog oblika rada sa decom predškolskog uzrasta, počelo je u periodu od 1969. god, a od 23. septembra 1971. god, ustanova je dobila ime po narodnom heroju “Ljubica Vrebalov”.

Danas PU “Ljubica Vrebalov” ostvaruje svoju delatnost u 11 objekata.

KOMENTARIŠI