Vozači iz Srbije koji putuju u Bosnu i Hercegovinu, prilikom ulaska u tu zemlju uskoro više neće morati da poseduju zeleni karton za svoja vozila.

U noći između nedelje i ponedeljka 19. oktobra 2020. godine, prestaje da važi obaveza posedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu, navodi Udruženje osiguravača Srbije.

Isti princip važiće i za vozila sa tablicama Bosne i Hercegovine koja ulaze u Republiku Srbiju.

Za prelazak granice, u oba smera, biće dovoljna tablica sa registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan, napominje Udruženje osiguravača.

To znači da je Bosna i Hercegovina primljena u Multilateralni sporazum, a da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope definisao 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.

Registarska oznaka je dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće.

Podsećamo, radom Udruženja osiguravača, Srbija je postala član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine, čime je građanima vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumantacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji tridest četiri zemlje.

Pored BiH, vozači iz Srbije bez zelenog kartona mogu da putuju i u: Austriju, Bugarsku, Belgiju, Češku Republiku, Kipar, Nemačku, Dansku, Španiju, Estoniju, Francusku, Finsku, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčku, Mađarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Švajcarsku, Lihtenštajn, Andoru, Norvešku i Island.

Od susednih zemalja, zeleni karton je i dalje potreban za putovanje automobilom u Severnu Makedoniju.

KOMENTARIŠI