Prema novim pravilima Zakona, građani koji putuju po teritoriji EU moći će da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

Evropska komisija označila je “kraj” rominga kao jedan od najvećih uspeha EU – bilo potrebno 10 godina da se popravi ova “marketinška greška”, piše BBC, a prenosi RTS.

Britanska potrošačka grupa, međutim, upozorava korisnike telefona na moguće “neočekivane troškove”. Naime, navodi se da će preko naknada za prenos podataka korisnici ipak imati neke troškove. Pored toga, različiti provajderi uključuju različite zemlje u svoje roming teritorije. Zato se preporučuje da se korisnici informišu o detaljima.

Loren, studentkinja Univerziteta u Glazgovu koja putuje ovog leta u Amsterdam, kaže da ju je do sada kontaktiranje sa porodicom i prijateljima na putu koštalo dosta novca. “Uvek sam plaćala ogromne račune zato što sam slala SMS poruke i zvala prijatelje i porodicu kada otputujem“, kaže Loren i dodaje da će sad u inostranstvu biti manje stresan.

Naplata rominga do sada se vršila dodavanjem novca na osnovnu cenu poziva, SMS poruka i surfovanja internetom u inostranstvu. U nekim slučajevima, korisnici su bili suočeni sa računima koji su iznosili stotine evra ili funti.

Što se Srbije tiče, roming i dalje postoji, ali domaći operatori uveli su dodatke, koji omogućavaju poruke, pozive i internet saobraćaj po znatno nižim cenama. U zavisnosti od toga na koji način želite da koristite telefon u inostranstvu možete da se odlučite i uzmete pakete koji sadrže besplatne minute, poruke, internet ili kombinaciju svega na 10 i 30 dana.

Roaming sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom je, takođe, olakšan za neke od naših korisnika, kako što se poziva ka tim zemljama tiče, tako i tokom boravka u njima.

KOMENTARIŠI