Ulaganje u umetnost u Kučevu – Otvorena Galerija savremene umetnosti

Ulaganje u umetnost u Kučevu – Otvorena Galerija savremene umetnosti

Centar za kulturu Kučevo je od subote oplemenjen za još jedan izuzetno vredan umetnički prostor – Galeriju savremene umetnosti

Centar za kulturu Kučevo je od subote oplemenjen za još jedan izuzetno vredan umetnički prostor – Galeriju savremene umetnosti. Time je Kučevo, ali i svi ljudi u njemu i okolini učinilo ogroman iskorak ulaganju u budućnost – jer ulaganje u umetnost je upravo to.

Foto: E Kučevo

Kako je u uvodnoj reči izjavila direktorka Centra Jasmina Blagojević, Centar posebnu pažnju pridaje razvoju vizuelnih umetnosti – dokaz tome je otvaranje Zavičajne galerije, niz programskih izložbi i sad otvaranje i Galerije savremene umetnosti za koje su svoje radove poklonili više od šesdeset umetnika, tako da je broj dela koja se izlažu, zajedno sa onim koje je kupilo Ministarstvo culture na konkursu, preko 70. Galerija je raspisala Konkurs za izlaganje u njoju 2018. Godini in a njega se, do sad,  prijavilo više umetnika iz zemlje i inostranstva. Umetnički savet Galerije sačinjavaju dr Jelena Anđelković Grašar , Jelena Jović ( obe diplomirane istoričarke umetnosti), Bojan Veljković ( master primenjeni umetnik), Vladimir Petrović ( slikar i fotograf ) i Dragan Despot Đorđević (književnik).

Foto: E Kučevo

Prilikom otvaranja Galerije savremene umetnosti, predsednik opštine Kučevo, Novica  Janošević je rekao :

“Centar za kulturu , uz podršku opštine Kučevo,  pokrenuo je umetničku inicijativu sa idejom da stalnom izložbenom postavkom, organizacijom izložbi,  interaktivnim i edukativnim programima  promovise savremenu umetnost kroz njene najatraktivnije umetnicke forme. Ovo je prilika  da se naglasi značaj savremene umetnosti u društvenoj zajednici i podstakne ulaganje u kulturu i umetnost, cime se podstice i kulturno-istorijski kao i turisticki potencijal grada i opštine.

Promocija domaće i međunarodne umetnosti, upoznavanje javnosti  sa savremenim stvaralaštvom, isticanje bitnosti interaktivne karakteristike pri komunikaciji posmatrač-delo, glavni su motivi za pokretanje ove inicijative.

Foto: E Kučevo

Potreba za medjunarodnom saradnjom uvodi nas u savremene tokove civilizacije. Razmena iskustava, poetika i interakcija važna je za razumevanje savremenih umetničkih tendencija u umetnosti generalno. Galerija omogućava pored komunikacije i interakcije realizaciju budućih saradnji predstavljanjem domaćih i inostranih  stvaraoca savremene umetnosti.

Domaći umetnici i umetnici iz regiona poklonili su svoja dela za stalnu postavku galerije čime smo dobili  značajna i vredna  umetnička dela ali pre svega prijatelje koji će pronositi glas o našem gradu i koji ce uvek biti dobrodosli u Kučevo a ja im se ovom prilikom javno zahvaljujem u svoje ime i u ime opštine Kučevo.

Vođeni činjenicom da ulaganje u kulturu nije trošak već investicija u budućnost nastavicemo da podrzavamo projekte i realizaciju ideja koje to  potvrđuju.Proglašavam otvorenom Galeriju savremene umetnosti!”

KOMENTARIŠI