Ulaz 12 u zgradi “Palata Morava” u Požarevcu za primer, pukovnik u...

Ulaz 12 u zgradi “Palata Morava” u Požarevcu za primer, pukovnik u penziji “postrojava” komšije

Zgrada "Morava" je podignuta još 1972, a u ulazu br. 12 je Skupština stanara oformljena pre 14 leta

Na Trgu Radomira Vujovića br. 12, prvi u Požarevcu registrovali stambenu zajednicu. Složne komšije u zgradi “Morava” bez troškova za upravnika i održavanje.

Stanari zgrade “Morava”, na Trgu Radomira Vujovića br. 12 u centru Požarevca, ne moraju da strahuju od najavljene kontrole Komunalne inspekcije, jer su svoju stambenu zajednicu registrovali prvi u gradu, pišu Novosti.

Taj posao su obavili još u septembru prošle godine – pa se u registru nalaze pod rednim brojem 1 – a, osim po ovoj ažurnosti, ove komšije predvođene pukovnikom u penziji Spasojem Čojićem, koji ih “postrojava” već 14 godina, u srcu Braničeva prednjače i po uređenju svog ulaza.

A da se radi o uređenom prostoru, vidi se još na prilazu zgradi koju krasi besprekorna fasada, uz interfon i prilaz za invalide.

– Postavili smo i nadzorne kamere u ulazu, liftu i podrumu, te ih povezali sa kablovskom televizijom, pa vidimo ko ulazi u zgradu. Sredili smo i lift, postavili protivpožarne aparate, okrečili zidove i istakli oglasnu tablu, a tu je i “Pravilnik za stanare” – kaže Čojić, nekadašnji predsednik Skupštine stanara, a od lane upravnik stambene zajednice.

Nadalje, ispred lifta je postavljena klupa, a tu su i saksije sa cvećem, korpa za otpatke, novi poštanski sandučići i grafike na zidu. U prizemlju je i prostorija za sastanke, koju su stanari opremili računarom i laserskim štampačem na kojem upravnik “štancuje” redovni dvomesečni Informator za sve kojima je adresa na Trgu Radomira Vujovića br. 12, odnosno za 36 stanova i tri lokala u prizemlju.

– Za upravnika, te tekuće i investiciono održavanje stanari bi trebalo da plaćaju po 700 dinara mesečno. Međutim, još pre deset godina smo prostor na krovu izdali jednom mobilnom operateru, pa niko ne mora da plaća ništa, odnosno pošteđeni smo tog troška – naglašava Čojić i ističe da njegove komšije služe za primer i kada je reč o solidarnosti, pa su deo zajedničkog novca iskoristili da pomognu socijalno ugroženim komšijama kojima su obnovili stan.

Ovaj penzionisani oficir je pronašao i “recept” za obezbeđivanje kvoruma, najčešćeg problema pri odlučivanju u sličnim zgradama. Kaže, sedam dana ranije na oglasnu tablu okači Dnevni red sa spiskom stanara, pa onaj ko ne može da dođe potpiše saglasnost za buduće odluke i problema nema.

PRIMER

Zgrada “Morava” je podignuta još 1972, a u ulazu br. 12 je Skupština stanara oformljena pre 14 leta. Dve godine kasnije, dobili su matični broj, PIB i otvorili račun u banci, pa su novi zakon dočekali najspremniji u gradu. Iako to nije bila obaveza, izabrali su i petočlani Nadzorni odbor…

“DOMAĆI KADROVI”

– U ulazu živi petoro ekonomista, pa imamo uredne završne račune koje smo ranije redovno slali Narodnoj banci Srbije, a od prošle godine Poreskoj upravi. Imamo i tri doktorke, te još jednog pukovnika, a tu je i nekoliko radnika zatvora “Zabela”, koji budno motre na našu bezbednost – “raportira” upravnik Čojić.

KOMENTARIŠI