Radovi na realizaciji projekta „Danica Radosavljević“ kod dečijeg vrtića u mesnoj zajednici Burjan u Požarevcu privode se ovih dana kraju. Time se otvara mogućnost novih priključaka na gradsku toplovodnu mrežu, i u javnom preduzeću „Toplifikacija“ u toku je potpisivanje ugovora sa budućim korisnicima čiji su stambeni objekti obuhvaćeni ovom lokacijom.

Novi priključak na mrežu toplifikacije košta 10.300 dinara po kilovatu instalisane snage kada su u pitanju zonske toplopredajne stanice. Za objekat koji ima individualnu TPS cena je 7.524 dinara po kilovatu instalisane snage. Na ovu cenu dodatno se plaća i ugradnja merno regulacionog seta. Kako nam je rekao Tomislav Mihailović, izvršni rukovodilac poslovnog sistema u „Toplifikaciji“, cena priključka je stara i datira još iz 2008. odnosno, nije promenjena u poslednjih osam godina.
Postoji mogućnost da se novi priključak plati na rate, na organizovanim novim lokacijama priključak se plaća tokom tri godine – u 36 mesečnih rata uz prethodno potpisan predugovor. U toj situaciji plaća se i avans u visini od 20 odsto od izračunate cene.
U slučaju da neko ima mogućnost da priključak plati u punom iznosu odjednom ima popust od 10 odsto na cenu.
Kada su u pitanju novi korisnici na starim izgrađenim lokacijama, oni imaju nešto drugačije uslove kreditiranja. Cena priključka je jedinstvena za sve, a plaćanje može da se obavi kroz 12 ili 24 mesečne rate.
Osim lokacije „Danica Radosavljević“, gde se realizacija privodi kraju, toplifikacija stiže još na dve lokacije u Požarevcu gde su radovi u punom jeku. Lokacija „Boškova“, koja treba da obezbedi 80 novih priključaka za objekte u tom delu grada je gotovo potpuno raskopana, a cevi su položene duž Jugovićeve ulice. Do kraja novembra završiće se radovi u ovoj ulici. Rok završetka radova za celu ovu lokaciju je 120 dana i ona obuhvata malo veći potez – osim Jugovićeve i Boškove i ulice Vase Čarapića, Vojvođansku i deo Božidara Dimitrijevića.
Radovi su krenuli i u ulici Bratstva – jedinstva, na lokaciji „Radna mala“. Rok da se završe je 90 dana.

Umanjeni računi za „krak jedan“

Nešto više od 6600 korisnika dobilo je za oktobar umanjene račune od javnog preduzeća „Toplifikacija“, rekao nam je direktor Dejan Dačić:
– Računi su smanjeni za korisnike kojima toplotna energija nije isporučivana na početku grejne sezone zbog havarije na mreži u Sinđelićevoj ulici. Tada su bez grejanja ostali svi objekti koji su se toplotom napajali preko primarnog „kraka jedan“ – deo Požarevca od Sinđelićeve ulice do industrijske zone sa pripadajućom mrežom. Niže račune za grejanje dobili su i drugi korisnici kojima u tom periodu nije isporučivana toplotna energija zbog problema sa sistemom.
Za fiksni deo računa cena je umanjena na dnevnom nivou za tri odsto, dok je varijabilni deo obračunat po potrošnji – pošto grejanja tih dana nije bilo ni fakturisano.
Javno preduzeće „Toplifikacija“ svojim korisnicima energiju za grejanje isporučuje tokom 24 sata dnevno. Nema noćnih prekida u grejanju, a sistem je, nakon početnih problema, u potpunosti stabilizovan i kostolačke termoelktrane konstantno isporučuju dovoljne količine energije. Na sporadične probleme na mreži, ekipe „Toplifikacije“ momentalno reaguju pa se kvarovi otklanjaju, potvrdio je Nenad Mišić, rukovodilac sistema za prenos, održavanje i distribuciju u ovom javnom preduzeću.
Inače, cena grejanja po fiksnom obračunu je u Požarevcu snižena od oktobra za 6 odsto. Za stambeni prostor mesečno se plaća 162,92 dinara po utrošenom kilovatčasu, odnosno 25,46 dinara po kvadratnom metru. Za poslovni prostor cene su više – 203,65 dinara mesečno po kilovatčasu ili 31,83 dinara po kvadrtanom metru.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI